A sokat evő robogó

2003.09.25. 12:30

Négy kérésem lenne. Van egy Aprilia Rally 50 AC típusú robogóm. Idén márciusban vásároltam, újonnan. Normális, hogy 6 litert eszik százon? Ha nem, akkor mit lehetne vele tenni?

Üdvözlöm. Négy kérésem lenne. Van egy Aprilia Rally 50 AC típusú robogóm. Idén márciusban vásároltam, újonnan. Normális, hogy 6 litert eszik százon? Ha nem, akkor mit lehetne vele tenni? A másik kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet tuningolni ezt a mocit úgy, hogy az élettartama ne csökkenjen.(ha csak 70-es hengert tetetek bele, attól a végsebesség is nagyobb lesz?) Jó bele az Agip Racing motorolaj? Van-e ennek a robogónak valami típushibája, vagy mi az, amire különösen vigyázni kell rajta?

A 6 literes fogyasztás nekem is magasnak tűnik. Bár nincs személyes tapasztalatom az Aprilia Rally 50 robogóval kapcsolatban, mégis úgy gondolom, nagyjából a felével be kellene érnie a motornak százon. Természetesen nagyban befolyásolja a fogyasztást a használat minősége is. Hibák tekintetében megemlíteném az elromlott és esetenként fixen nyitott állapotban lévő automata szivatót, a magas úszószintet, vagy az elkoszolódott levegőszűrőt. A hiba kiszűrésére javaslok egy nagyon alapos porlasztó vizsgálatot.

Az élettartam-csökkenés nélküli tuning megoldások közül leginkább - és talán egyetlen megoldásként - a köbcenti növelést tudnám javasolni. Vásárolj egy 70 cm 3-es szettet a motorra! A biztos végsebesség növekedés érdekében érdemes vásárolni még a motorba egy hosszabb végáttételt. Ha ezeket a változtatásokat végrehajtod, nem fog elmaradni a kívánt hatás. Az általad említett Agip Racing olaj teljesen megfelelő, de nyugodtan használhatsz bármely más, jó minőségű motorolajat. Mint azt levelem elején is említettem, sajnos nincs személyes tapasztalatom a típussal kapcsolatban, ezért valamint talán azért, mert nincs is, nem tudok különösebb típushibákról.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.