Lomha Address

2003.11.04. 11:01
Van egy problémám egy Suzuki Address 50-es robogóval: fullad a motor. Ha lassan, óvatosan húzom a gázt, akkor fel tud gyorsulni az eredeti végsebességének kb. a 70-80%-ára, és addig nem fullad, csak amikor elérte ezt a szintet. Ha viszont hirtelen rárántom a gázt, akkor azonnal fullad, bármilyen tempónál.

Ez egy kicsit zavaró, mert nem lehet vele frankón gyorsulni, meg, ugye, a végsebessége is csökkent, mert egy szinten túl, ha elért egy sebességet, akkor már akármilyen óvatosan húzom a gázt, fullad a motor.

A porlasztótisztítás megvolt (valamennyivel jobb lett tőle), de nem lett jó. Ezen kívül, ha meleg a motor, akkor is jobb valamivel az eredmény, de akkor sem jó. Az a helyzet, hogy hirtelen kezdte el ezeket a tüneteket produkálni, ezért nem hinném, hogy elállítódott volna a karburátor. De ezt te majd jobban tudod.

Nem akarlak elkeseríteni, de véleményem szerint ez porlasztóprobléma, illetve reménykedjünk, hogy az! Ugyanis ez lenne az egyszerűbb eset. Szerintem kevés üzemanyagot kap a motor, aminek lehet dugulás az oka - amennyiben nem volt elég alapos a porlasztótisztítás -, de lehet karburálási hiba is, erre utalhat a hiba hirtelen jelentkezése is, amennyiben ez összhangban áll a hideg idő beköszöntével.

Szintén a hideggel összefüggésben felszínre kerülhet az automata szivató hibája is. Ez gyakori hibája az automata szivatóval szerelt robogóknak. Viszont ezzel kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy ez a probléma csak hideg motornál lenne érezhető. Melegen tökéletesen kellene viselkednie a motornak.

Másik lehetőség, hogy a főtengelyszimeringnél, vagy a hengertalptömítésnél fellépő tömítetlenség következtében csökken az elősűrítés mértéke. Ennek egyenes ági következménye, hogy a motor lassabban reagál, lassabban veszi fel a fordulatot, és nem is tudja elérni annak maximumát.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.