Tápdaráló hanghatások

2004.01.15. 16:08

Van egy Honda Spadám V2, 250-es motorral. Sajna időnként furcsa hangokat hallat. Legalábbis számomra furcsákat, aztán lehet, hogy ez természetes, de nem hinném. Szóval miután gondosan bemelegítem, tekerek vele egy erős százas tempót, mondjuk 1-2 percig. Utána, ha visszaállok 50-60-ra és kb. 5000-es fordulaton használom, hallok valami susogós hangot.

Kicsit hasonlít arra, amikor a villanydaráló takarmányt darál, persze halkabb. Kezdetben azt hittem, hogy csak a menetszél, de nem. Ez a hang álló helyzetben is hallható, de kell hozzá adnom egy minimális fordulatot. (A menetteljesítményen nem érzek változást.) Ez mitől lehet. Olajcsere elvileg még nem esedékes, csak kb. 1-2e kilométer után. Bár azért lehet, hogy azt sem ártana lecserélnem. Vagy itt esetleg valami más gond lehet? Ha a kuplungot behúzom, illetve kiengedem, nem változik a hangja. Ugyanúgy susog, serceg, sistereg.

Talán legnehezebb a hanghatásokkal tarkított hibák megoldása, így levélen keresztül, de természetesen megpróbálok okos lenni a rendelkezésre álló információk alapján. Mivel a motor olyan hangokat ad, mint amikor a "villanydaráló takarmányt darál", ezért valószínű, hogy itt is a forgó alkatrészeké a főszerep. Gondolok itt a kuplung meghajtására, vagy a váltó fogaskerékpárjaira.

Mivel azt írtad leveledben, hogy a kuplung behúzására sem halkul el a zaj, ezért a váltó fogaskerekeit kizárnám és a kuplung meghajtását jelölném meg, mint hangforrást. Jó lenne tudni, milyen olajat használsz, mivel azt írtad, a műsor üzemmeleg állapotban kezdődik, ezért előfordulhat, hogy a gyengébb minőségű olaj felhígul, ezáltal nem tapad fel rendesen az alkatrészekre, minek következtében megnő a kopás és a hanghatás is. Javasolnék egy olajcserét, mely lehet, hogy magában megoldja a problémát!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.