Sportlégszűrő rogobóba

2004.03.30. 11:26

Van egy Honda Dio SR AF28-as típusú robogóm. Vettem rá egy sportlégszűrőt, ami fel is raktam a gyári helyére. Látszólag minden oké, kiválóan megy, de 40-42 km/h körül elkezd esni a fordulatszám, a motorhang mélyebb és halkabb lesz, és ha nem engedem el a gázt, akkor le is áll. Ha pár másodpercre elengedem a gázt, akkor utána megint minden klassz 40 km/h-ig. Vajon miért nem működik rendesen a sportlégszűrő? Válaszát előre is köszönöm!

Megnyugtatlak, nem a sportlégszűrővel van a baj, hanem azzal, hogy nem lett a légszűrőhöz hozzáállítva a porlasztó. A sportlégszűrő áteresztő képessége más, mint a gyári légszűrőé és ezért több levegő áramlik a motorba ugyanazon szívóhatásra. Ezzel párhuzamban az adott méretű főfúvókán keresztül is más mennyiségű üzemanyag tud kiáramolni, mint azelőtt.

Szinte 100%-os biztonsággal kijelenthetjük, hogy így már nem az ideálisnak tartott 1:16 arányú benzin - levegő keverék képződik. Amennyiben házilag szeretnéd orvosolni a problémát, javaslom, kezd a műveletet a gyertyaszín teszt elvégzésével, majd minden egyes állítás után végezd el újra és újra! Ez a művelet kétségtelenül szakértelmet igényel és nagy előny a területen szerzett több éves rutin (ez képes a művelet időtartamát napokról pár órára csökkenteni), ezért javasolnám szakember felkeresését!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.