Tuning ötletek Simóhoz

2004.04.01. 10:26

Nekem egy Simson S51N típusú motorom van. Szerinted nem lesz gond vele, ha megreszelem a ki- és beömlőnyílást? Adhatnál pár tanácsot a motor tuningolására, de ne menjen a motor kárára!

A tuning mindig pénzfüggő mulatság, legalábbis minél komolyabb a beavatkozás, annál mélyebben kell a zsebbe nyúlni. Az első plusz lóerők szinte még ingyen vannak, míg egy bizonyos szint után - elvonatkoztatva a Simsontól - a teljesítménynövelés költsége vetekszik az űrkutatással.

Esetünkben (Simson) természetesen nem ennyire súlyos a helyzet. Mivel a régi mondás is azt mondja "legjobb tuning a köbcenti tuning" ezért azt javasolnám, vásárolj egy 70 cm 3-es szettet a motorra. A teljesítmény megnő, az élettartam egy percet sem csökken, csupa jó hír! Amennyiben ennél kevesebbet szánsz a teljesítmény növelésére, az esetben javaslom az "N"-es henger levételét és a gyári fojtás eltávolítását. Ez a kipufogó csatorna megemelését jelenti. Az így elért teljesítmény-növekedés következtében sem csökken az élettartam, maximum a B-s Simsonok szintjére. Az ennél komolyabb beavatkozások már komolyabb ráfordításokat igényelnek.

Jó tanács: Ha teljesítményt akarsz növelni, első lépés, hogy a meglévő alapanyag a lehető legjobb állapotban legyen. Tehát első lépés a motorfelújítás és ezen nem érdemes spórolni, mert ellenkező esetben nagyon rövid idő alatt széteshet a motor!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.