Gyanús zaj langyosan

2004.06.10. 10:20
Ha lehetőségem adódik, gyakran benézek az oldalatokra. Nagyon sok érdekes és hasznos dolgot szoktam itt olvasni. Most vált esedékessé, hogy én is zaklassalak a kis gondommal. Kb. két hete vásároltam egy 1990-es 650-es Honda Dominátort. A blokkban 40.000 km van, az órában 28.000.

A problémáim a következők:
1. Eddig még nem tudtam szerezni semmit, ami segíthetne egy kicsit a gép karbantartásában, kezelésében. Ha tudnál küldeni valami okosságot, akkor azért nagyon hálás lennék.

2. A blokkból félmeleg állapotban valami érdekes kopogó hang hallatszik. Sem hidegen, sem melegen semmi zaj. Gondoltam már a dekompresszorra (gondolom, van benne ilyen) ill. szelephangra is. Mi lehet ez? Kérlek, segíts!

A Maróti könyvkereskedésben kapható az NX650-hez szerelési kézikönyv (Reparatur Anleitung - német nyelvű). A karbantartással kapcsolatban nincs semmi ördöngösség, vagy külön Dominator recept. Első szabály, hogy ha motorkerékpárt veszel, azonnal cserélj, vagy cseréltess olajat, olajszűrőt, ugyanis csak így lehetsz biztos abban, hogy friss olaj van a motorodban. Ez a legfontosabb, emellett természetesen cserélhetsz gyertyát, légszűrőt stb., amit egy általános átnézés során szokásos.

Az olajcsere periódus 6000 km, vagy 1 év. Légszűrő (ez használattól függ, terep, közút, stb.), gyertya cseréje 10-12000 km, érdemes minden második olajcserével egybekötni. Fontos még a lánc karbantartása. Kb: minden második teletankolás alkalmával, vagy ha úgy tetszik kb: 500 km után be kell fújni a láncot lácspray-vel. Ettől el lehet térni pozitív irányba, ha esőben motoroztál, vagy ha nagyon elszánt láncápoló aktivista vagy. Az ápolás nagyban megnöveli a lánc és a lánckerekek élettartamát, ami nagyon fontos költségtakarékossági tényező!

A második kérdésedre kicsivel nehezebb megadnom a választ. Ez az, amit igazából hallani kellene! Az érdekes kopogó hang kiváltója lehet szinte bármely forgó-mozgó alkatrész, csapágyak, dugattyú, csapszeg, szelepek, vezérműtengely, vezérműlánc, láncvezető sín és így tovább. Mivel csak félmeleg állapotban hallod ezt a hangot - ez az állapot nem lehet túl hosszú - lehetséges, hogy a hangnak valamilyen köze van az olajhoz, annak hőmérsékletével és állagával. Lehet, hogy első lépésként egy olajcsere is javítana a helyzeten, amennyiben ezt még nem tetted meg!

Olvasói hozzászólás:

A dominatorhoz elérhető letölthető gépkönyv és szerelési útmutató a neten: itt mindent megtalász.

A kopogás, ha csak alsó és közép tartományban erős akkor csapszeg is, szelep is lehet. Az egy db nagy dugattyú adja nekik rendesen. Javaslom, nézesd meg szerelővel (a hangot), mert az, hogy hangosnak hallod más motorhoz képest, még nem jelenti, hogy baja is lenne. (Különösen, ha csak félmeleg állapotban hallatszik, nagy baja nem lehet.) Az én Dominatoromnak is néha kopogós a hangja, de a szerelő szerint kutya baja (sűrűn hallja, mert a szomszédom).

Az olajat/olajszűrőt tényleg cseréld le ha használt motort veszel.

Széles utat gumifákkal...
Üdv: péter

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.