Romet szikra

2004.07.13. 11:04
Egy ismerősöm Rometjával gondok akadtak. Idéznék a leveléből:
"Type: Romet M780 - Szerintem a trafóval van a gond, egyszer szikrázik, egyszer nem, és mindegyik gyertyával ugyanazt műveli!" Mi lehet a gond?

Ez valóban lehet trafó probléma, de nem kizárólagosan. Ilyen esetekben ellenőrizni kell a gyertyapipát, a gyertyakábelt és minden egyéb kábelt. Ugyanis elképzelhető, hogy egy egyszerű érintkezési hibával állunk szemben. Gyakori probléma, főleg idősebb motoroknál, hogy a kábelvégek meglazulnak, elkorrodálódnak a csatlakozási pontoknál, és egy ilyen apró, de felettébb bosszantó probléma következtében nincs szikra a motoron. Következő lehetséges hibaforrás a gyújtáskapcsoló. Elkopott, lötyögős, kissé megégett érintkezőjű kapcsoló is okozhat ilyen, hol van - hol nincs szikra effektust.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.