A barátnőm leendő motorja

2004.11.09. 13:06

Vásároltam magamnak egy kis CBR125-öst azzal a célzattal, hogy ha kinövöm, akkor a barátnőmnek majd tökéletesen meg fog felelni. Ezzel nem is lenne semmi gond, de ha én magamnak veszek egy nagyobb motort, akkor nem szeretnék a kicsi mellett 100 km/h-val lötyögni. Van-e valami fojtás ebben a kis gépben (hiszen az NSR-ek is erősebbek voltak), vagy esetleg tudsz-e valamilyen tuningkittről, amit meg tudnék vásárolni hozzá?

Bevallom, nem tudom 100% pontossággal megmondani, van-e fojtás a CBR 125-ben, de egyébként nem hiszem. Sajnos egy négyütemű 125-ös utcai motortól nem várhatunk csodákat, még ha a méltán elhíresült CBR sorozat tagja is. Természetesen tuningolni mindent lehet, csak felmerülhet a kérdés, vajon megéri-e. Véleményem szerint pénztárca kímélőbb megoldás lenne lecserélni a 125-öst, egy 250-es motorra, mint komoly összegeket költeni ennek tuningolására. Ráadásul, minél komolyabb tuning van egy motorban, annál magasabb fordulaton dolgozik, és annál nehezebb kezelni is.

Az NSR kétütemű, és mint ilyet, a gyárak alapból jobban "kihegyeznek", illetve a további erősítése is egyszerűbb feladat. A feltételezett jövőbeni probléma megoldására azt tudnám javasolni, hogy mikor együtt mennétek motorozni, akkor menjetek egy motorral és így nem kell senkire se várnod. Ez azért is lehet jó megoldás, mert ugyan nem vagyok tisztában a barátnőd képességeivel, de olykor a plusz lóerők sem tudják ellensúlyozni a gyakorlottságot. Mikor pedig külön-külön utakon jártok, akkor megfelelhet a CBR125 is az adott célra.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.