Sárga veszedelem

2005.05.25. 10:38

Először is szeretnék gratulálni a rovathoz, szerintem nagyon sok, hasznos információt, szerelési tippet lehet belőle megtudni. Szeretnék én is a motorosok népes táborához csatlakozni, és ehhez egy nem túl erős, és főként elérhető áron, alig használt (1 éves) Keeway JC100-7 Knight Chopper motorra gondoltam.

Vannak a környezetemben, úgymond szakértők, akik e név hallatán mindig a fejükhöz kapnak, hogy nagyon silány minőségű kínai gyártmányok, de mint tudjuk, már szinte mindent ott szerelnek össze, persze minőségi eltérések így is vannak. Ugyanakkor hallottam olyat is, hogy nincsenek alapjában véve megbízhatatlan motorok, csak rossz üzemeltetők. Nekem ez tetszik, hiszen ez a motor megfelelne az általam támasztott technikai és esztétikai követelményeknek, de nem szeretném, ha lépten-nyomon cserbenhagyna. Tehát a kérdésem tulajdonképpen az lenne, hogy megalapozottak a vádak a Keeway termékek irányában, valóban meghibásodásra hajlamosabbak, szervizigényesebbek? Minőség, megbízhatóság, design, márka image ide, vagy oda, manapság már motorfronton is számolni kell a távol-keleti modellek térhódításával. Hazánkban is megtalálhatóak ezek a motorkerékpárok a Keeway, a Kymco, a Mex Motors és még jó néhány forgalmazó gondozásában. Napjainkban a termékek zöme, melyekkel kapcsolatba kerülünk valóban Kínában készül, de ne felejtsük el, van különbség kínai és kínai termék között is.

Nem mindegy, hogy egy cég odaviszi a technológiát, és csak az olcsó munkaerőt használja ki a termelés folyamán, miközben folyamatos minőségellenőrzést tart, vagy valamelyik helyi cég helyi gépein belekezd hasonló termékek gyártásába. Ezt a kis gazdasági kitérőt azért tettem, hogy rávilágítsak a - szerintem fő - problémára, az összeszerelésre.

Nincs túl sok tapasztalatom ezekkel a motorokkal, de ami van, az azt mutatja, hogy a fő problémák az összeszerelésből adódnak. Szerelési hibák, félrekapatott csavarok, leeső kábelsaruk, stb. Ha találsz olyan forgalmazót, aki esetleg itthon állítja össze a motort az érkező fődarabokból, akkor nagymértékben csökkentheted ezt a kockázatot. Azt nem hiszem egyébként, hogy lépten - nyomon cserbenhagyna a motor, valamint ezeknek a motoroknak is van országos szervizhálózata. A termékek legnagyobb előnye természetesen az ár, mellyel nehéz versenyezni.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.