Megint ETZ

2005.06.09. 10:37

Egy 250-es ETZ-m van, 1985-ös, majdnem teljesen felújítva. Kb 5 éve lett fúrva, de nem nagyon használtam, 5000 km van benne. De nem megy mindig egyformán (végsebesség). Az utóbbi időben 90km/h-nál nem megy többet. A gyújtás jó (majdnem tökéletes az alapjárat), a karbi tiszta a fuvókák újak, a úszóhoz nem nyúltam. A légszűrő tiszta, a suber alulról a másodikon van. Fogyasztása kb. 5 liter, a gyertya új! Erő van benne két személlyel ötödikben rángatás nélkül 35-40-nel is még szépen zümmög. Mi lehet a gond?

A kétütemű motorok nagyon érzékenyek a beállításra, és ebből következően az időjárásra is. Általában hideg időben jobban mennek és dinamikusabbak, mint a nyári kánikulában. A nagy melegben hajlamos a motor a túlmelegedésre, melynek következtében egyrészt "szorosabban" jár, tehát nő a súrlódás a hengerben, másrészt dúsabb lesz a keverék az ideálisnál azaz több üzemanyagot kap a motor a kelleténél. Ez okozhatja a motor teljesítményingadozását, mely természetesen kihat a végsebességre is.

Bár leveled szerint az úszóhoz nem nyúltál, mégis azt javaslom, ellenőrizd az üzemanyagszintet valamint, hogy rendesen zár-e a tűszelep, mert kissé magasnak tartom az 5l/100km fogyasztást. Ezen kívül javaslom, ellenőrizd a kipufogó rendszert, mert egy elkokszosodott, netán eltömődött kipufogórendszer óriási mértékben befolyásolni tudja a motor teljesítményét - természetesen negatív irányba! Az ellenőrzés legegyszerűbb módja, a súlyellenőrzés. Egy eltömődött kipufogódob súlya több kilogrammal meghaladja a tisztáét. Orvoslat: hegesztőpisztollyal történő kiégetés, vagy komplett dob csere.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.