Durrogó Vulkán

2005.10.27. 09:01

Kawasaki Vulcan VN750-esem van, 1989-es kiadású. Gázelvételnél visszadurrog a motor. Ez amúgy nekem tetszik, de ez a visszadurrogás nem káros-e a motorra? És ez a visszadurrogás mitől lehet?

A gázelvételnél történő visszadurrogás több okra is visszavezethető. Egyik oka lehet, hogy nem zárnak tökéletesen a kipufogószelepek, és mellettük elégetlen benzin-levegő keverék kerül a kipufogóba, a sűrítési ütemben, majd ott berobban. A tömítetlenség fakadhat a szelephézag hiányából, vagy az elégett szelepek miatt.

Másik lehetséges ok a nyitott kipufogórendszer. Ez esetben a kellő fojtás hiánya miatt gázelvételkor, az öblítés miatt nyitva lévő kipufogószelepen keresztül megrántja a kipufogórendszer az ott áramló gázokat, és ilyenkor megint csak az előzőekben már említett eset áll fenn. Elégetlen benzin-levegő keverék a kipufogóba, majd ott berobbanás.

Ez a visszadurrogás nem vitamin a szelepeknek, elősegíti azok elégését, de ez nem néhány száz kilométer alatt bekövetkező folyamat. Mindenképp érdemes ellenőrizni a szelephézagokat, és amennyiben teljesen nyitott cső van a motoron, akkor mérlegelni annak létjogosultságát!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.