Féklégtelenítési recept

2002.05.28. 09:38

A fékrendszer légtelenítésének több ismert technikája is van, viszont az összes egyetlen végcélt szolgál, hogy a fékrendszer teljesen légbuborékmentes legyen. Én most egy jól bevált és általam is használt technikát írok le, mellyel gyorsan és hatékonyan lehet teljesen levegőmentessé tenni a rendszert.

 
   
   

Pár napja vettem egy XL125-ös Hondát, voltak vele apró hibák és elvittem szervizbe. Az egyik az volt hogy az első fék (ez tárcsafék) nagyon keveset fogott, nem lehetett vele megállni. A szerelő azt mondta most nincs ideje, de én is meg tudom csinálni, ha akarom, mert csak annyi a baja hogy ráfolyt egy kis olaj a tárcsára és ráégett. Vegyem ki a betéteket, csiszoljam meg alaposan, tisztítsam meg a tárcsát is, rakjam össze és oké.

Nem is volt gond, szétszedtem, csiszoltam, tisztítottam, de sajnos közben arrébb kellett tolnom a motort és hülye fejemmel az első fékkel akartam megállítani de az ugye szét volt szedve. Háromszor négyszer berántottam a kart, a dugattyúk persze kijjebb jöttek én meg sehogy se bírtam rájönni hogyan toljam vissza őket. Így nem bírtam összerakni. Sebaj, okos gyerek lévén azt mondtam, ha nem megy vissza, akkor kiveszem teljesen, legalább azokat is megtakarítom, bekenem vazelinnal meg minden....

Addig pumpáltam a féket, amíg teljesen kitolta a dugattyúkat, akkor jöttem rá mikor kivettem, hogy most már az olaj sem fog bent maradni. Kiöntöttem azt is, gondoltam majd teszek bele újat. Összeraktam, minden a helyén, a kormányon lévő tartályba fékolajat öntöttem, és itt elakadtam. Azt tudtam, hogy most le kellene légteleníteni, de hogy? Hiába pumpálom a kart, nem történik semmi, teljesen puha csak a rugó tartja vissza. A fék persze egy dekát nem fog, de hát nincs is olaj a dugattyúk mögött. Mit rontottam el?

Előre is nagyon kösz a segítséget, szeretném én megcsinálni, ha már ilyen okosan el tudtam rontani :-))

A fékrendszer légtelenítésének több ismert technikája is van, viszont az összes egyetlen végcélt szolgál, hogy a fékrendszer teljesen légbuborékmentes legyen. Én most egy jól bevált és általam is használt technikát írok le, mellyel gyorsan és hatékonyan lehet teljesen levegőmentessé tenni a rendszert.

Hozzávalók: kb 0,5 liter fékfolyadék, 1 méter átlátszó (!) gumicső, olyan méretben, ami szorosan illeszkedik a fékmunkahenger légtelenítő csavarjára, és egy a légtelenítő csavar meglazításához szükséges csillag, villás, vagy csillag-villás kulcs.

A légtelenítés menete a következő: először is a főfékhenger tartályát teljesen fel kell tölteni fékfolyadékkal, és nem visszazárni, nehogy vákuum keletkezzen a tartályba. Utána a gumicsövet szorosan rádugni a légtelenítő csavarra, a végét bevenni a szádba, megnyitni a légtelenítő csavart, és teljes erőből szívni a cső végét. A lényeg, hogy a vákuumképzés folyamatos legyen, ha már nem bírod tüdővel, akkor zárd el a légtelenítő csavart, szusszanj egyet, és utána folytasd. A lényeg, hogy a fékrendszerben vákuum keletkezzen, minek hatására a fékfolyadék a tartályból a rendszerbe áramlik. A pihenő időkben mindig ellenőrizd, hogy a féktartályban legyen elegendő mennyiségű folyadék!

Először nagy valószínűséggel csak levegő jön a rendszerből, de nem szabad csüggedni, előbb-utóbb megjelenik a csőben a folyadék. Azért kell megfelelő hosszúságú csövet alkalmaznod, hogy még véletlenül se kerüljön a szádba ez a finom nedű. Mikor folyadékkal telítődik a cső, zárd el a légtelenítőt és ürítsd ki a csövet. A műveletet addig kell folytatnod, amíg tiszta, buborékmentes folyadékot látsz a csőben.

Ezután zárd el a légtelenítő csavart, és mint egy utolsó ellenőrzésként végezd el egyszer a klasszikus formulát, miszerint a fékkarral addig pumpálsz, amíg felkeményedik a fék, ekkor a fékkar behúzott állapota mellett rövid (1-2 másodperc) időre megnyitod a légtelenítő csavart, és kiengeded az esetleg még ottrekedt légbuborékokat. Ezután nincs más hátra, mint ellenőrizni a tartályban a fékfolyadék szintjét.

 
   
   

Nemrég vásároltam egy 86-os Yamaha RD 350 YPVS típusú motort. Ki szeretném cserélni benne az olajat és a gyertyákat, mert nem tudom hogy mikor volt utoljára cserélve. Az lenne a kérdésem hogy milyen gyertyát és olajat használjak? Még mit nézzek át és cseréljek rajta ha szükséges?

Az RD 350-eshez az NGK BR9ES-típusú gyertyát ajánlanám. Katalógus szerint használható még hozzá az NGK B8HS, illetve a B8ES is, de ha intenzíven használod a motort, magas fordulaton (ahogy kell), akkor maradj a BR9ES használata mellett.

Olajcsere tekintetében, gondolom ez alatt a hajtómű értendő, használj 10W-40-es négyütemű motorkerékpár motorolajat. Amit ezenkívül ellenőrizni és adott esetben cserélni érdemes, az a levegőszűrő, a fékbetétek, a lánc-lánckerékszett és természetesen a gumik állapota. Ezek az alapvető dolgok. Amennyiben jobban belemélyedsz érdemes ellenőrizni a kerékcsapágyak, a kormánycsapágy és a lengővillaperselyek állapotát is, ezek nagyban befolyásolják a menetstabilitást.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.