Áttételmódosítás

2006.10.06. 08:09

A következő a problémám. A motoromon áttételt szeretnék cserélni. Melyik fogaskereket célszerűbb kicserélni, az elsőt vagy a hátsót? Hallottam olyat, hogy ha kisebb fogaskereket teszünk előre, az kinyírja a váltótengelyt. Ez igaz?

Kedves István! Bármelyik lánckereket ki lehet cserélni, de figyelembe kell venni, hogy a 15 körüli első lánckerék egy foggal való változtatása majdnem 7%-os áttételváltozást eredményez, míg a hátsó 40 körüli fogszámú lánckeréken egy fog csak 2-3 %-ot változtat. Lehet, hogy 7%-os csökkenés az áttételben már túl sok, túl forgós lesz adott sebességgel haladva. A kihajtás tengelyének terhelése nem függ nagymértékben az áttételtől, a kihajtás csapágyát rendszerint a túl feszesre állított lánc teszi tönkre.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.