Szoruló tárcsafék

2006.10.11. 10:52

4000 km-t futott Suzuki DL650 fékbeállításával kapcsolatosan kérem a véleményed. Ha középállványra állítva üresben megpörgetem a hátsó kereket, a fékbetétek súrlódó hangot adnak. A kerék azért 3-4 fordulatot pörög, míg meg áll. A helyzet hasonló az első keréknél is. Átlagos használat után (20 perc munkába menet) a tárcsák csak langyosak, simán meg lehet érinteni őket. A kézikönyvben találtam egy utalást arra vonatkozóan, hogy a betéteknek nem szabad szorulniuk, - ez eddig számomra is nyilvánvaló volt - de arról semmi leírás, hogy hogyan állíthatnám a fékpofák távolságát a tárcsától. Még valami. A betétek nem kopottak, és mind a fékkar, mind a fékpedál beállítása rendben lévőnek tűnik.

A hidraulikus tárcsafékbetét-tárcsa távolságát nem lehet állítani, ezt a féknyereg rugalmas gyűrűje (tömítése) határozza meg. Fékezés után a munkahenger rugalmas tömítőgyűrűje annyit deformálódik, hogy éppen elégséges mértékben húzza vissza a fékbetétet, ha minden rendben van és semmi sem szorul. Elmondásod alapján, megpörgetve a kerék forog még 3-4 fordulatot ez normálisnak hangzik. Ha a fékbetét messzebb van a tárcsától a fékezéskor ez zavaró lenne, érezhetően hosszú útja lenne a működtető karnak, akár első akár hátsó fékről van szó. Teljesen elfogadott és normális, hogy a féktárcsához a fékbetét halványan hozzáér, ami nem azt jelentik, hogy fog vagy szorul, hanem érinti, ezért hangja van, és enyhe súrlódás is érezhető és minimális hő is fejlődik. Elmondásod alapján (simán meg lehet érinteni őket) ez is normálisnak tűnik. Mindezek ellenére - mivel a fék biztonsági berendezés - azt javasolom, hogy nézesd meg szakemberrel, mert ha a betét túl erősen ér a tárcsához a fékfolyadékot túlmelegítheti, és ez a fékhatás teljes kieséséhez is vezethet.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.