Rángat a kardán

2006.10.18. 11:12

Nem vagyok gyakorlott motoros, ezért kérem a tanácsodat, részben vezetéstechnikai kérdésben is. Honda NTV700 alacsony fordulaton, kis sebességnél kettesben (pl. városban jobbra kis ívben kanyarodáskor, vagy hegymenetben) érdekes hangot produkál, legjobban talán nagyon finom rángatáshoz hasonlítható a dolog. Kérdésem, hogy kardánhajtásnál ez természetes-e, ill. mit érdemes tenni addig, míg kellő gyakorlatot nem szerez az ember, és gyorsabb lesz: vissza egyesbe - ami azért talán szokatlan a fenti esetekben - vagy inkább behúzni és csúsztatni a kuplungot, amíg szükséges. Köszönöm, és elnézésedet, ha esetleg nyilvánvaló dolgot kérdezek.

Kedves JoTa!

Nem kérdezel nyilvánvaló dolgot, inkább az a probléma, hogy egy-egy ilyen jellegű vélt vagy valós problémánál nagyon fontos lenne, hogy halljam én is a hangot, mert előfordulhat, hogy félrediagnosztizálom (látatlanban) a dolgot, és azt mondom, hogy semmi baj nincs és a kúp-tányérkerék hajtásod 500 km múlva széttörik. Azt hiszem, mindenkinek meg kell érteni, hogy felelősséggel nem adhatok ilyen esetben tanácsot, csak azt tudom javasolni, hogy értő ember nézze meg, hallgassa meg, és próbálja ki a motort. Lehet, hogy még idejében vissza lehet állítani a kardán hézagolását vagy kisebb alkatrész (csapágy) cserével megoldható a probléma, de az is lehet, hogy esetedben ez a kardánhajtás sajátossága, a kardán és a motor egymásra hatása, és ez teljesen normális. Az tény, hogy bizonyos esetekben a kardán több rezonanciát közvetít(het) a vázra és a meghajtásra is, de a rezonancia vagy hang mértékének eldöntése csak diagnosztikával lehetséges, elmondás alapján kizárt.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.