Téligumit kéne venni

2006.11.14. 11:09

Télen is motorral járok. A hóban nehezen. Arra gondoltam, hogy valami terepgumit tennék fel most télre, ami nyílván sokkal rosszabb lenne száraz/vizes aszfalton, mint a jelenlegi, de talán jobban boldogulnék vele azon a pár havas latyakos napon. Az a bajom, hogy ha ránkszakad a hó napközben, akkor csak igen nyomorultul jutok haza. Vagy létezik esetleg kimondottan hógumi motorra (nem szöges)? Egy DL650-em van, jelenleg Michelin Anakee van rajta, ez volt tavaly télen is.

Kedves Dániel!

Minden tiszteletem azoké, akik télen, zord körülmények között is motorra ülnek! A Michelin Anakee egy túramotorokhoz kifejleszett, leginkább aszfaltra vagy kemény talajra való gumiabroncs. A téli körülményekre sajnos nem igazán gyártanak olyan abroncsot, amely megfelel a hétköznapi (száraz aszfalt) igényeinek is, amik vannak, például a fehér színjelölésű Mitas endurógumik, azoknak a gumikeveréke valóban olyan, hogy a hóban közlekedéskor nem csak a mintázat, hanem a gumi révén is tapad, de aszfalton majdnem használhatatlan.

Én inkább azt javasolom, hogy egy olyan gumit érdemes választani, aminek a felülete jobban tagolt így pl. hóban a minta révén jobban tud kapaszkodni, de elég felülete van az aszfalton közlekedéshez is. Ezek általában kis sebességindexű, mérsékelten terepes gumik. Ezek egyik képviselője a Metzeler Karoo, vagy az olcsóbb kategóriában a Mitas E07 vagy E09.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.