Hidegben nagy az étvágy

2006.12.01. 09:40
Van egy 84-es Yamaha DT 125-öm. Nem azt mondom, hogy baj van vele, de most, amióta bejött a hideg és járok vele suliba, iszonyatos étvágya lett, és mivel nincsen benne visszajelző már megszívatott párszor. Lehet valami köze a hidegnek a fogyasztás megnövekedéséhez?

Tételezzük fel, hogy a motornak nincs semmi baja, nincs benne rossz gyertya stb. Amint a külső levegő hőmérséklet esni kezd, a bekarburált kétütemű motor máshogy kezd viselkedni. Az alapvető változást az okozza, hogy a levegő hidegebb lesz, és sűrűsége megnő. Adott térfogaton többet tud a motor beszívni, de a karburátor beállításai ezt nem teszik lehetővé, összességében szegényebb keveréket kap a motor.

A másik változás, hogy a szívó traktus (az egész karburátor, szívócső, felömlők, forgattyúsház) hidegebb, és intenzívebb a páralecsapódás. Ezek összességében szegényebb keveréket eredményeznek, amitől a motor teljesítménye csökken. A csökkenő teljesítményt nagyobb gázállásokkal próbáljuk kompenzálni, a dadogó motort nagyobb gázokkal üzemeltetjük, így a motor többet fog fogyasztani és még ezután sem lesz olyan jól forgó, erős, mint nyáron.

Mi a megoldás? A megoldás a versenysportban ismert téli karburálás, aminek során típustól függően vagy nagyobb fűfúvókát, vagy magasabb porlasztótű állást teszünk, esetleg ezt kombinálva. A gyártók erre adnak felvilágosítást, egyes versenymotorokhoz komplett táblázatok állnak rendelkezésre. Ha nincs ilyen táblázat vagy ajánlás, akkor a tűt érdemes eggyel megemelni, és belepróbálni 2,5-tel vagy 5-tel nagyobb főfúvókát. Meglepő módon a dúsabb keverék jobb gázreakciót és akár fogyasztáscsökkenést is eredményez.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.