Az XV250 kopogtat

2001.06.12. 14:33

Valjuk be őszintén 15,000 km olajcsere nélkül nem vitamin a motornak. Ráadásul hajlamos megbosszulni ezt a - nevezzük így - feledékenységet. Válaszomat engedd meg, hogy az olajkérdésedre való reagálással kezdjem! Azt vallom, hogy az olajon nem szabad spórolni és ennek hidd el, hogy meg van az alapja.

 
   
   

1993-as Yamaha XV 250-em van (Virago), úgy 30.000 km-el. 3000, 9000, és 15000-nél volt szervizen, de most nem tudtam elvinni 15e km-óta, mert nem volt rá időm, egyfolytában használtam, minden nap.
Olajat, fékbetétet, olajszűrőt most cseréltem rajta sajátkezűleg, de úgy 3000 km óta alapjáraton van egy kis kopogása, ami úgy hallom idővel hangosodik, de valamikor elhalkul. Hidegen nem túl stabil az alapjárat, melegen is előfordult már, hogy lefulladt.
Kisebb probléma, hogy csúnya a hangja, ha magasabb fordulatszámon, nagy gázzal gyorsítok. (ez kb. 4500-5000 fordulatszámot jelent, mert ez a típus 5500-nál leszabályoz)
Még valami: 100 felett hallatszik egy fütyülés szerű surrogó hang. (talán váltóhang) Ez betudható annak, hogy nem cseréltem időben olajat, esetleg beállítás, vagy hiba, vagy csak öregedik a motorom?
Még egy kérdés: Eddig mindig márkás szintetikus olajat vettem bele, most olcsó (Genium-Auchan, de azt hiszem ez egy esso olaj ), de szintén szintetikus olajat. Jobb lett volna egy pl: Castrol GP normál olaj? Mennyire számít a márka, vagy az, hogy szintetikus, esetleg normál?

Tisztelettel és köszönettel: Detre Örs Hunor

Valjuk be őszintén 15,000 km olajcsere nélkül nem vitamin a motornak. Ráadásul hajlamos megbosszulni ezt a - nevezzük így - feledékenységet. Válaszomat engedd meg, hogy az olajkérdésedre való reagálással kezdjem! Azt vallom, hogy az olajon nem szabad spórolni és ennek hidd el, hogy meg van az alapja. Láttam már xyz Super Plus olajtól kb. 100 km alatt csapágyasra ment motorkerékpárt, ráadásul nem is egyet. Tudtommal ezt a típust - a motorosok nagy szerencséjére - már nem forgalmazzák, de biztos fellelhető még néhány hasonló minőségű olaj manapság is.

Az általad említett olajat speciel nem ismerem és ezért nem is szeretnék róla véleményt alkotni, de szerintem érdemes jól bevált, mindenki által elismert kenőanyagot használni. Egy ilyenről Te is említést teszel leveledben, melyhez szerintem érdemes lenne visszatérned. Már csak azért is, mert az általad említett zörgő, kattogó, surrogó hangok korántsem biztos, hogy az elhúzódott olajcsere következménye.

Sokkal inkább gyanakodnék a motorodban most lévő olajra. A kis kopogás szerintem (és valószínűleg) a vezérműből hallatszik. Itt lehetséges, hogy megkoptak a szelephimbák és a vezérműtengely, valamint előfordulhat, hogy a vezérműtengely csapágyazása szorul felújításra. A vezérműtengely egyik felén sima golyóscsapágy található, másik vége pedig magába a hengerfejbe, mint siklócsapágyba van ágyazva. Ez hamar kikophat amennyiben nem kap megfelelő kenést.

A fütyülés szerű surrogó hangot szerintem a váltó adja, melyben szintén közrejátszhat az olaj nem megfelelő minősége. Ugyanis melegen annyira felhígul, mint a víz és nem képes a forgó alkatrészeken megtapadni, ezáltal el is veszti kenőképességét. Ez természetesen rövid úton váltóalkatrész cseréhez vezethet.

Javaslom, hogy cseréld le az olajat, ezakár egymaga is megoldás lehet a problémára! Amennyiben lecseréled az olajat nézd meg a leeresztőcsavar mágnesét, hogy találsz e rajta fémreszeléket!
Az alapjárati és melegen néha lefulladási gond szerintem egy egyszerű karburátor tisztítással orvosolható. Feltételezem ez sem történt az utóbbi 15,000 km alatt, és amennyiben leveled felsorolásából nem csak véletlenül maradt ki a légszűrőbetét cseréje, akkor pótold azt is!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.