Minek a két gázbowden?

2006.12.11. 10:47
Az lenne a kérdésem, hogy a négyütemű motorokon miért van 2 db gázbowden? Egy Honda CRF 250-es négyütemű krosszmotorom van, és szinte minden motorozás után takarítanom kell a gázkar mechanikát és a bowdeneket, amit a 2 db bowden még nehezíti is! A karburátor viszont nem pillangó szelepes, hanem síberes, mint kétütemű társainál! Láttam interneten tuning motorokat, amiken csak egy bowden található. Ki is próbáltam, és tökéletesen működne így is, de mivel nem tudom mi a szerepe a másik bowdennek, ezért nem mertem így használni.

A két gázbowden biztonsági okokból van. Ha megnézed, az egyik nyitja a tolattyút, a másik zárja. Az egybowdenes rendszereknél a bowden nyit és egy rugó zár. A rugó midig azonos erőt tud kifejteni, ezért ha nagyon erősre tervezik, hogy biztonsággal zárjon, akkor kényelmetlen lesz a motort vezetni, és a nyitó gázbowdent is igénybe veszi. Ha gyengére csinálják, akkor nem tud esetleg bezárni, a gáz felakad. A síktolattyús, négyütemű karburátoroknál még problémásabb a helyzet, mert a motorok lökettérfogata nagy, nagy átmérőjű karburátortorok kell, a síktolattyú felülete is igen nagy lesz, nagyobb, mint a körtolattyús kétüteműeké. A motor szívóhatása (szívócsővákuum) is nagy lesz, előfordulhat, hogy közepes fordulaton nem tudnánk bezárni a tolattyút, mert a motor annyira szív, hogy a tolattyú megszorulna. Továbbá ha terepmotoron még kosz is kerül a karburátorba, akkor ez tovább nehezíti a pontos és gyors becsukást. A két bowden esetében, ha elveszed a gázt, akkor a záró bowden a markolat visszaforgatásával behúzza a tolattyút. Én nem javasolom, az egy bowdenes működtetést.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.