Gyertyajel

2007.01.15. 13:27

Egy kis problémám van a gyertyákkal. Sehol sem találtam összehasonlító táblázatot. Kérdésem az lenne, hogy mi a különbség az NGK gyártmányú CR8E, CR9E és CR9EK gyertyák között. A motorom leírásában (Yamaha FZR 250 Exup 3LN '90) a CR8E szerepel. Viszont egy motortulajdonos, akinek ilyen motorja van, esküszik a CR9E-re. Ennek a motornak az előző gazdája CR9EK-t használt. Teljesen tanácstalan vagyok, kérem, segítsen!

Kedves Ferenc!

A CR8E kisebb hőértékű gyertya, mint a CR9E, a CR9EK pedig dupla testelektródás gyertya. Az egymáshoz közel eső hőértékű gyertyák normál körülmények között nem okoznak semmi különbséget a motor működésében, legfeljebb extrém körülmények között.

Természetesen a legjobb a gyári ajánlás, ettől akkor érdemes eltérni, ha a motor nem olyan körülmények között használjuk, mint a gyár ezt tervezte. Például, ha állandóan alacsony fordulaton utazunk vele, akkor egy melegebb, kisebb hőelvezetésű gyertyát, akár egy 7-es hőértékűt is betehetünk. Ha sokat használjuk sportosan, melegben, akkor a 9-es hőértékű megfelelő lehet, biztos, hogy nem lesz öngyulladásos égés, és az öntisztulása is megfelelő lesz.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.