KDX hűtési problémák

2007.02.12. 09:38
Van egy Kawasaki KDX 125-ös motorom. (1992. 07. havi) A hűtésével kapcsolatban vannak problémáim, ennek megoldásához szeretnék segítséget kérni. A motor a vásárlást követő kb. egy hónapig problémamentesen működött majd a hőfokjelző lámpa túlmelegedést jelzett. A csöveket, hűtőt levettem és átmostam, szennyeződés nem volt benne. A vízpumpa ház fedelét eltávolítottam, a lapátok épek és megfelelően keringetik a hűtőfolyadékot. A termosztátot is kivettem, és különböző hőfokú vizekben próbáltam, de csak kb. 90 fokos vízben nyit! (Ha jól tudom kb 60 fokon kellene.) A termosztátot eltávolítottam, és ezután a hűtősapkánál betekintve már megfelelően áramlott a folyadék. A gondom viszont az, hogy már kis hőfokon is a hűtővíz a hűtőn levő túlfolyón át a kiegyenlítőtartályba távozik, és 10-12 km motorozás után a hőfokjelző már kivillan. A motorban a hengertalptömítés nem rég volt cserélve. Leginkább a hűtősapkára gyanakszom, de nem vagyok benne biztos_

Kedves István!

Első olvasatra én is a sapkára gyanakodnék, rosszul tömít, és nem a megfelelő nyomáson nyit. A sapkának kb. 1,2-1,4 bar nyomáson kellene nyitni, ekkor tolja a vizet a kiegyenlítő tartályba, vagy kifelé. Amennyiben ez nem jó, hamarabb elkezdi a vizet kiereszteni, és a kevés hűtővízzel megforr a motor. Ez azonban csak egy lehetséges magyarázat, az is elképzelhető, hogy a víz mégsem kering tökéletesen, mert vagy levegős a rendszer vagy tömítetlen, és levegőssé válik melegen. A hűtőrendszer diagnosztikájához nem csak a márka sajátosságait (sapka nyitónyomás, pontos légtelenítés, stb.) kell ismerni, hanem a teljes rendszernek nagyon jó állapotúnak kell lennie, mert egy kívülről nem látható lerakódás, elzáródás meg tudja tréfálni az embert, és hajlamos másra következtetni emiatt. Egy próba sapkacserével kezdeném a diagnosztikát.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.