Olajat csomagoltál-e?

2001.07.03. 14:20

Tisztelt Motordoktor Úr!

Kérem világosítson fel! Motorolajilag. Kawasaki ZX-11 -esembe 10W-40 -es szintetikus olaj van előírva. Tehetek bele 10W-60 -ast? És mit jelentenek ezek a számok? Előre is köszönöm válaszát!

Dömper

 
   
   

A hír igaz! Illetve módosítanám az ajánlott minimumot előírt minimumra. Az ennél jobb minőségű, magasabb kívánalmaknak megfelelő olajakat természetesen szó nélkül beleöntheted. Az általad említett 10W-60-as olaj természetesen tökéletesen megfelel az elvárásoknak, sőt ha egy márkára gondolunk, akkor szerintem ez az egyik legjobb olaj.(RS;R4)

Az olajos flakonon található két számból az első a hidegviszkozitásra, a második a melegviszkozitásra utal (pl:15W-40) Tehát értelemszerűen minél kisebb az első szám annál jobban tűri az olaj a hideget és minél nagyobb a második szám annál jobban tűri a meleget. Minél nagyobb a különbség a két szám között annál jobban alkalmazható szélsőséges időjárási viszonyok mellett.

Mivel esetünkben egy motorkerékpárról van szó, amit gondolom ritkán használsz télen a mínuszokban, ezért a lényegesebb a második szám. Ez legyen minél magasabb, hogy jól tűrje a magas hőmérsékletet.

Két dologra érdemes mindenféleképpen odafigyelni. Az egyik, ami fontos az olajjal kapcsolatban, hogy nem szabad keverni őket, ezért ha túrázni mész célszerű magaddal vinni az esetleges utántöltés végett, vagy olyan olajat használni, amelyiket majdhogynem mindenhol be lehet szerezni. A másik pedig, hogy rendesen be kell tartani a szerviz periódust, tehát olajcsere 6000 km, vagy egy év.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.