A kihagyott gyári visszahívás

2007.06.01. 07:41

Üdvözletem!

A problémám a következő, mellyel kapcsolatban segítséget kérnék:

Van egy 2003-as GS 500-as motorom, melynél azt vettem észre, hogy a szelepek egy kicsit hangosabbak, sőt néha elég hangosan "ciripelnek, kattognak". Úgy hallottam, hogy ez egy módosításnak köszönhető mely nem úgy sikerült, mint ahogy kellett volna. Állítólag volt is visszahívó kampány emiatt, de valószínűleg az akkori tulaj nem vitte el a motort. A motorom első otthona Belgium volt. Onnan lett behozva. Magyarországon én vagyok a második tulaj.

Most az érdekelne engem, hogy mit lehet tenni? Konkrétan mi is az, ami nem jó és mennyibe kerülne a hiba elhárítása?
Valamint, hogy okozhat-e ez a hiba komolyabb problémát?
Ilyenkor mi a helyzet, ha a garancia lejárt, de mégis csak egy gyári hibáról van szó?

Segítségüket előre is köszönöm, Balázs

Kedves Balázs!

Ezeket a kérdéseket leginkább egy Suzuki márkaszerviz tudná érdemben megválaszolni, én csak a gyakorlatra tudok hivatkozni, ami a következő: Amennyiben tényleg volt rá visszahívási akció (nem pedig csak kocsmai mende-monda, mint sok esetben) akkor azt a gyár (és a hazai képviselet) általában a garancia időn kívül is megcsinálja, ha a motor valóban érintett. Esetleg valamilyen csökkentett költségen, pl. úgy, hogy a tulajdonosnak a munkadíjat kell kifizetni, az alkatrész költségét a márkaszerviz (azaz a gyár) vállalja. Biztos vagyok benne, hogy ha ez valóban így van, a motor érintett a visszahívásban akkor megcsinálják, úgymond méltányossági alapon, garanciaidőn kívül is.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.