Motorozni kell, fékezni muszáj

2007.06.04. 01:10
T. Motordoktor!

Egy 125 cm3-es robogóval furikázom, többnyire városban. Kb. 10-15 km városi motorozás után az első féktárcsához nem nagyon lehet hozzáérni olyan meleg. Kérdésem, hogy mennyire szabad felmelegedni a tárcsának? Mikor beszélünk a fékek elmelegedésérõl? Amúgy a fékhatás romlását nem tapasztaltam, csak furcsa, hogy ilyen rövid táv után már tojásrántottát lehet sütni rajta.
Üdv: Csaba

Kedves Csaba!

A fék elmelegedéséről akkor beszélünk, ha a fékhatás már romlik vagy esetleg meg is szűnik, mert megforralja a fékfolyadékot. A fék üzemszerűen is meleg, és ha nem fékezünk, akkor is gyakorta érintik a betétek a tárcsát, hangjukat hallani. Amennyiben a betétek jobban hozzáérnek a tárcsához, akkor a féknyerget ellenőrizni kell, mozgását, tisztaságát megvizsgálni, mert ez valóban túlzott melegedést okoz. A normális és túlzott súrlódás eldöntéséhez azonban érdemes elvinni egy tapasztalatokkal rendelkező szervizbe és a szerelő üresen megforgatva a kereket megmondja, hogy esetleg a dugattyúk szorulnak, ezért nem megy vissza a fékbetét, vagy csak a normális érintkezés van, ami üzemszerűnek mondható.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.