Lötyög a féktárcsám

2007.10.24. 09:04

Tisztelt Doki (46) !

Egy Suzuki GSX-R 600 K6-os motorom van, amibe 17000 km hajtottam bele. A panaszom az lenne, hogy a bal oldali féktárcsa kb. 1mm-t mozog könnyedén előre hátra a szegecselési pontoknál, és amikor csak tolom a gépet és fékezek akkor egy erősen koppanó hangot ad (gondolom, ahogyan elmozdul a tárcsa). A jobb oldali féktárcsa is mozog csak egészen kicsit és jóval erősebben kell megrángatni hozzá kézzel. A szakszervizben azt mondták, hogy ez normális jelenség, mert kúszó rögzítéssel van felerősítve a tárcsa. Mivel a garanciám pár hónapon belül lejár, félek, hogy egy pár ezer km elteltével szétnyíródik a szegecselés és saját zsebből fizethetem a javítást.
Kérlek, írd meg, hogy ez normális jelenség vagy van alapja az aggodalmamnak és verjem az asztalt a garanciális cserére.
Előre is köszi!

Kedves Gábor!

Ezek a fix nyergekhez tartozó tárcsák úgynevezett úszó tárcsák, nevük arra utal, hogy a felfogató csapokon a tárcsa oldalirányban el tud mozdulni, úszik, hogy a két fékbetét között pontosan középen legyen, nevezhetjük önbeállónak is. Jellegéből adódóan a tárcsának bizonyos lötyögése normális, az is normális, hogy lassan tolva a motort és megfékezve koppan, hiszen a mozgásának egyik végébe kerül, ott felkoppan. A mozgás mértékének eldöntése már nehéz kérdés, mert erre nincs gyári adat, és tapasztalatból mondom, hogy nem ritka, amikor az egyik jobban mozog, mint a másik.
Én azt javasolom, hogy a szervizben nyissanak egy munkalapot a motorra, írjátok rá, hogy kéred a tárcsa szemrevételezéses vizsgálatát, és ha ők jónak minősítik, akkor kérd, hogy írásban vezessék rá a munkalapra, amiből aztán te elteszel egy másodpéldányt. Ha bennük egy kicsi kétség is felmerül, hogy a tárcsa jobban lóg, mint az átlagos, akkor nem fognak egy olyan iratot kiadni a kezükből, ami után akár jogi felelősségre is vonhatják őket. A fék nem vicc, a jármű elsődleges biztonsági berendezése.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.