6 bar kompresszió kevés?

2007.10.26. 08:36

Tisztelt motordoki!

Van egy '92-es SUZUKI RG 125 Gammám!
Dugattyúvásárlásra adtam a fejemet, ugyanis az utóbbi időben egyre erőtlenebbnek érzem a motort, volt már példa arra hogy 9000-res fordulat felett nem húzott, és egyszerűen 100-nál megállt a motor!
Az előző tulaj állítása szerint 1500 km-es Vertex dugó van a motorban, de az alapjárata zörgős-csörgős, egyesek szerint a gyűrű a felelős. Azóta én tettem bele még olyan 3000 km-t. A problémám csak annyi hogy 6 bar a kompresszió csőgázon. Az új, fojtott DT 125-ösök elmennek mellettem! Van, aki azt mondja, hogy be kéne karburálni a motoromat, akkor viszont egy CO kibocsájtást is méretnem kéne, kb. milyen érteket kell, hogy kapjak?
Ha dugattyút veszek, mennyire számít az ára, vagy inkább csak a bejáratás módja? Van értelme több olajjal (jelenlegi arány 50:1.1) bejáratni a dugót, vagy elég lehet csak egy esetleges alapjárati telitank elfogyasztása?
Van értelme esetleg új hajtókar és főtengely csapágyakat venni, esetleg főtengely felújításra is adjam a fejemet?
Remélem rengeteg kérdésemmel, nem fagyasztottam le a rendszert!
Válaszodat előre is köszönöm, Vinarz Balázs

Kedves Balázs!

Sok kérdést tettél fel, de ezek a kérdések más modelleknél is gyakran előfordulnak, úgyhogy kicsit részletesebben megválaszolom őket.

A zörgős, kopogós alapjárat az esetek többségében a dugattyú billegéséből ésvagy a csapszeg, illetve a hajtókar lógásából van. A dugattyúbillegést az új dugó nem tudja kiküszöbölni, ha a henger már kicsit hordósra van kopva, ezért ezt meg kell mérni, hogy tisztán lássunk. A 6 bar kompresszió végnyomás (erre gondolsz?) kevés. Ez már önmagában elegendő ahhoz, hogy a motor erőtlen és nehezen indítható legyen, ez gyakorlatilag a gyári alsó kopásérték alatt van.

A karburálást pedig bízd egy olyan emberre, aki járatos a kétüteműek beállításában. Nem kell ehhez CO-mérő, inkább egy tapasztalt fül és egy éles szem. Amikor a karburátor jól van beállítva, a motor hangja megváltozik, a gázt máshogy veszi (peng) valamint tartott gázon, részterhelésnél sem hebeg, rötyötöl, nagy fordulaton pedig kiforog, minimális füsttel vagy teljesen füstmentesen. Mint látod, ezeket a dolgokat nem lehet elmondani, ezeket a helyszínen kell megnézni, meghallgatni, majd egy állítás után menni vele kicsit hosszabbat (10-30 km) és gyertyaképet nézni. Ezekből már nagy biztonsággal ki lehet okoskodni a következő lépést.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a gyors és hatékony égésnek a megfelelő kompresszió alapfeltétele, ha a motor kopott, az égés nem hatékony, a teljesítménye nem megfelelő és erősen kormoz, füstöl. A henger megmérése azt hiszem nem elodázható.

Ha a motor egyébként rendben van, akkor a bejáratást normál üzemi körülmények között kell végezni, kicsit dúsabbra karburálva, de nem túlolajozva a benzint. 1:40 alá én nem mennék, ha az előírás normál üzemre 1:50. Ennél fontosabb a jó karbibeállítás, mert kevés benzin = meleg motorüzem = megragadás, nagyobb kopás.

A normál üzemi körülmény azt jeleni, hogy nem óvatoskodva, hanem ahogy a motorral ésszel közlekedünk, ami nem verseny, hanem közúti közlekedés, de nem biciklis tempóban.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.