Az alapjárati fúvóka nem csak alapjáraton dolgozik

2001.07.11. 09:51

Két hónapja alacsonyabb fordulatszámon olyan, mintha nem menne az egyik henger, illetve nem lenne alapjárat (leáll a motor). Védekezésül magasabbra állítottam az alapjáratot (kb. 1500), és ettől a dolog javult.

 
   
   

Egy 1991-es Suzuki GS500E motorom van kb. 50.000 km-rel.
A motor jól pörög, és nagyobb fordulatszámon jól húz. Két hónapja viszont alacsonyabb fordulatszámon olyan, mintha nem menne az egyik henger, illetve nem lenne alapjárat (leáll a motor).
Védekezésül magasabbra állítottam az alapjáratot (kb. 1500) és ettől a dolog javult, de még most is van olyan, hogy stabil alapjáratban gázfröccs után annyira leesik a fordulatszám, hogy leáll a motor, ráadásul ilyenkor nehéz újraindítani.

A probléma megoldását egy alapos karburátortisztításban látom.
Valószínűsíthető az alapjárati fúvókák dugulása, melynek megszűntetésével visszatérne az élet a rendes kerékvágásba.

Az általad is alkalmazott gyógymódot nevezzük inkább csak elsősegélynyújtásnak. Amikor így emeled fel az alapjáratot, akkor ez a pillangószelep alaphelyzetbeli elmozdításával történik, tehát a benzin a főfúvókán keresztül jut a motorba és nem az alapjárati fúvókán keresztül.

Mivel az alapjárati fúvóka nem csak alapjáraton dolgozik, hanem alacsony fordulatszámon besegít az üzemanyag égéstérbe való juttatásába, ezért az eltömődött alapjárati fúvókájú motor nem olyan dinamikus alulról, mint egyébként szokott lenni.
Tehát javaslatom a következő, teljes karburátor tisztítás, légszűrő tisztítás, esetleg javasolnám a benzincsap és benzinszűrő tisztítást is a teljes siker és a jövőbeni dugulások elkerülése végett.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.