Csörög a vezérműlánc. Pedig még nem kéne

2007.11.08. 09:34

Kedves Motordoki!!

Kb. fél éve vettem egy 1994-es DR650-et. Mostanában hallom, hogy csörög a vezérműlánc (le is akarom cserélni), a feszítője automata mechanikus. (és milyen vezérműláncot ajánlsz? gyári, vagy valami jó minőségű után gyártott pl. D.I.D?) Csak azt tartom érdekesnek, hogy elvileg a motorban 18 000 km van, és nem hiszem, hogy ilyen hamar meglazul. Vagy mégis? A motor látszólag bontatlan, minden gyári rajta. És lenne még egy kérdés, hogy mennyi egy ilyen kategóriás motor olajfogyasztása ami még normálisnak mondható? Most nekem kb. 3000 km-en evett meg 1-1.5 liter olajat, de ennek 90%-a terep volt.

Válaszodat előre is köszönöm!
Albert

Kedves Albert!

Ha nem te vetted újonnan a motort, akkor a 18 ezer kilométéres futásteljesítményt kezeljük fenntartásokkal. Ennyi idő alatt a láncnak nem szabadna megnyúlni, de a zörgése nem is biztos, hogy erre utal. Az is lehet, hogy a feszítő nem megy utána, megragadt, vagy bármi más akadályozza a feszítését. Érdemes kivenni a patront, megnézni, hogy látszik-e valami rajta, esetleg az egyirányú racsnis fogazás kopott meg, nem reteszel.

A DID lánc a jobbak közül való, néhány motorban gyári lánc, ezt bátran megveheted. Ami pedig az olajfogyasztást illeti, minimálisan is két dolog alapvető függvénye, az egyik a vezetési stílus, az alacsony és magas fordulatszám egyaránt megnöveli az olajfogyasztást egy ilyen nagy furatú egyhengeresnél, de az olaj minősége, viszkozitási osztálya is alapvetően befolyásolja. A 3000 kilométeren elfogyasztott másfél liter akár normális is lehet, ha az üzemi körülmények nem éppen szokványosak.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.