Yamaha XZ550 típushiba

2001.07.24. 09:48

Ha megnyomom a gombot sokszor kerregő hangot ad, és magában pörög az indítómotor. Néha egész sokszor kell próbálkoznom, hogy be tudjam indítani. Az Interneten megtudtam, hogy ez egy típus hiba.

 
   
   

Nemrég vettem egy motort: '83 Yamaha XZ550. Általában minden stimmel rajta, csak az indítózással van baj. Ha megnyomom a gombot sokszor kerregő hangot ad, és magában pörög az indítómotor. Néha egész sokszor kell próbálkoznom, hogy be tudjam indítani. Az Interneten megtudtam, hogy ez egy típus hiba: elkopnak illetve kiverődnek az indító szabadonfutójának a görgői.
A kérdésem az lenne: Kb. mekkora munka ezt orvosolni? Vajon kell-e majd valami spéci szerszám?

Az infód pontos. Valóban típushibával állunk szembe . Régebben magam is találkoztam ilyen hibával, de bevallom nem emlékszem, hogy bármiféle speciális célszerszámot használtam volna a cseréhez. A munka méretét tekintve nem tartozik a nagy munkák közé, de ez természetesen függ az emberi képességektől, a rutintól ( a harmadik csere már rutin munka lesz ) és szükséges egy alap-szerszámozottság.

Nem tudom, hogy új vagy bontott alkatrészre akarod cserélni a mostanit, de amennyiben a bontott alkatrész mellett döntesz, nagyon jól vizsgáld meg az állapotát ! Mivel ez köztudottan típushiba, ezért feltételezhetően egy gyorsabban elhasználódó, gyengébb alkatrészt tisztelhetünk a szabadonfutó személyében. Annak nem sok értelme lenne, ha havonta cserélnéd a szabadonfutókat.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.