Peugeot olaj nélkül

2001.07.31. 08:30

A tanácsodra lenne szükségem. Kinéztem magamnak egy 7 éves Peugeot SV 125 robogót. Most volt motorgenerálon, mert besült a dugattyú, nem töltött bele olajat a tulaj. Azt mondta, hogy kicserélték a hengerfejet, és a dugattyút. Nem vagyok műszaki szaki, de nem kellene mást is kicserélni, javítani egy ilyen motoron?

 
   
   

Kemény dolog az olaj nélkül való motorozás! És mint példánkból is kiderül, sokáig nem is lehet büntetlenül csinálni. Kérdésedre válaszolva, hogy ilyen esetben mi mehet tönkre, azt kell felelnem, hogy bármi, ami kenést igénylő mozgó alkatrész.

Az általad említett dugattyú ilyen esetben általában felkenődik a henger falára, így a henger is cserére, de minimum javításra szorulhat. A hengerfejnél probléma a vezérműtengely és a himbatengely berágódása a kritikus olajhiány miatt, tehát ezek is cserét, vagy javítást igénylő alkatrészek lehetnek. Ami kimaradt a felsorolásodból az a főtengely fekvő és hajtókar csapágya, a dugattyúcsapszeg, esetleg az olajpumpa.

Viszont teljesen leegyszerűsítve a kérdést, ha neked tetszik az a robogó és rendesen meg lett javítva, akkor vásárold meg! Persze itt felmerül a kérdés, hogy rendesen meg lett-e javítva. Ezt némiképp le tudod ellenőrizni.
Elsőként meg kell hallgatni a robogó hangját, hogy szépen dolgozik-e a motor, nincs-e rendellenes zaj a henger-hengerfej-főtengely környékén, utána próbaút figyelve ugyanezekre. Ha mindent rendben találsz, akkor még ellenőrzésképpen érdemes beszélni a szerelővel, aki a javítást végezte, illetve megtekinteni a cserélt alkatrészek tárlatát. Ez is némi betekintést engedhet a motor előéletébe.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.