Hol eltűnik a hűtővíz, hol nem

2008.01.23. 10:00
Szia Doki!

Motorkerékpárom (98 ZX-6R) az elmúlt 8000 km alatt hol eltüntetett, hol visszapumpált egy-két deci hűtővizet. A változás - amennyiben történik - néhány száz kilométer alatt lezajlik. Van, hogy 2000 km-en keresztül meg sem moccan a vízszint. Az olajam 4000 km-t ment és kicsit buborékos. A hűtővizem tetején is finom lehelet vastag buborékréteg van. Viszont a víz 35 fokban a városban araszolva sem forr. A hűtőm lazán elbír vele. Hiába megyek nagy tempóval, lassan, akárhogyan nem igazán hevül fel a blokkom. Mit tegyek vele?
Nagyon idegesít a dolog.

Köszönöm válaszodat,
Zoli

Kedves Zoli!

Egyáltalán nem biztos, hogy a motornak akár a hengerfeje, akár a hengerfejtömítése problémás. Ha a kettő közül valamelyik rossz, pl. repedt a hengerfej vagy a tömítésnél dolgozik a víztérbe akkor meleg motornál folyamatosan csinálná, nem javulna meg. Ráadásul a helyzet rohamosan és egyre rosszabb lenne.
Én inkább a hűtőrendszer túlnyomását biztosító zárósapkánál keresgélném a hibát, lehet, hogy ennek a nyomástartása bizonytalan, esetleg ereszt, és az expanziós tartályból kiszívja, majd betolja a vizet. Gyakori hiba szokott lenni a sapka-zárótömítés kopása, egyenetlen felülete miatt a kupak (hűtősapka) rossz zárása, illetve a terhelőrugó hibája, nehéz mozgása.
Első körben ezeket ellenőrizd!

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.