Önindító forog, de egy pöffenés sincs

2008.02.18. 01:40
Hello Doktor!

Szeretem olvasni a rovatod, sok érdekes dolgot lehet hallani, tanulni. Lenne nekem is egy problémám, írtam már de nem érkezett válasz, gondoltam hát írok ismét. Van egy 99-es ZX 6-os Ninjám. És akad egy bosszantó probléma vele, nem indul melegen. Hidegen azonnal, semmi probléma, de melegen, nem lehet bele életet lehelni. Csak forog az önindító, forgatja a motort, de egy pöffenés sincs, és nem indul. Nincs dugulás, karbi kitisztítva, tiszta légszűrő, új gyertyák. És mégsem működik. Mi lehet az oka? És ez már a második karburátorsor rajta, mindkettővel ez a probléma. Megköszönném, ha segítenél akár csak jó tanáccsal, mit kellene tenni. Kicsit már vicces tologatni, vagy várni fél órát míg kihűl.

Előre is köszönöm válaszod.
Üdvözlettel István.

Kedves István!

Jó lenne tudni milyen állapotú a motor, mennyi kilométer van benne, fogyasztja-e az olajat káros mértékben, füstöl-e. Gyakori, hogy a kopott motorok melegen indulnak nehezebben, mert a hidegindító kedvezőtlen körülmények között is elég dúsítást ad a beindulásra. Nem akarlak megrémiszteni, egyáltalán nem biztos, hogy ez a baja, úgyhogy először én azt ellenőrizném, hogy amikor nem indul, akkor van-e szikra és elég intenzív (erős)-e. Néha a felmelegedő gyújtás produkál elégtelen szikrát, nappal alig látni az elektródák között átugrani, normál esetben pedig szép fényes, kövér szikra van.
Utána, ha van szikra, azt nézném meg, hogy a gyertyák nedvesek lesznek-e a benzintől, esetleg hosszabb indítózás után a kipufogó benzinszagú?
Ha van szikra, van benzin is, akkor egy szelephézag-ellenőrzést eszközölnék, ez is probléma lehet…

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.