Szabadban tárolt moci

2008.06.30. 09:10

Tisztelt Motordoki!

Következő problémám akadt. Van egy egy éves Honda CBF 600-as motorom, ami eddig, ha nem használtam garázsban tartottam. Idén viszont átépítettük a kertet és nem tudok a garázsba beállni. Télire megoldom, hogy beteszem, de így, hogy nap mint nap használom csak leteszem az út szélén, kitéve az időjárásnak. Mennyire árt ez a motornak? A kipufogóba esetleg bele-bele fújja az esőt a szél, a féktárcsán is meglátszik azért egy-két nap kiadós eső nyoma, ha nem használom. Bírnia kell a motornak ezt és ne aggódjak, vagy azért le kell-e takarni, esetleg muszáj építenem egy fedett helyiséget?

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Nyitrai Gábor

Kedves Gábor!

Természetesen az eső és a szabadban tárolás nem használ a motornak, de komolyabb kárt nem okoz benne. A kipufogóba nem tud bejutni annyi víz, ami ártana, egyébként is jelentős kondenzvíz képződik benne, ami úgyanúgy kiszárad, mint az esetlegesen bejutó egyéb, kisebb menniségű víz.
A féktárcsa felületi korróziója is az első fékezéskor lejön, a tárcsa fékbetéttel nem érintkező részei esetleg kívánják a plussz gondoskodást valami korrózióvédő paszta vagy spray személyében, ezzel vékonyan átkenve, befújva, természetesen úgy, hogy a tárcsa fékbetét által járt részére ne kerüljön. A gyártó a motor kialkításakor tisztában volt azza, hogy a motort víz fogja érni, nem fedett helyen lesz tárolva, ennélfogva a kialakítása is ilyen.
Természetesen a kint tárolt motor több ápolást és gondoskodást igényel, néha ennek ellenére állaga rosszabb, mint a fedett, száraz helyen tárol motoré. De meghibásodást nem okozhat.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.