A hurutos KTM

2001.08.07. 09:47

A problémám a következő. Van egy 1993-as 125-ös krosszenduró (35 Le-s ) gépem, ami a következő hibajelenségeket produkálja. Kb. 20-30, néha 50 km megtétele után a gyertyákat beköpi, és a motor leáll. Ekkor az eredeti gyári hőértékű gyertya van benne.

 
   
   

Ha kisebb hőértékű gyertyát rakok bele, akkor csak akkor fullad le, ha pl. egy hosszabb lejtőn motorfékkel megyek lefelé. Ha ilyenkor üresbe teszem, és kis gázfröccsöket adok akkor már sikerült megúsznom a gyertyacserét.
Okosok azt mondják, hogy nem húzom a gázt neki eléggé és azért van az egész. De sajnos erdőben, köves gazos terepen gondolom ez másnak sem nagyon sikerülne.
Ugyanakkor egy kissé sokallom is a fogyasztását, a múltkor mértem meg 8.6 l/100 km. Ez normális?

Olvasva a paramétereket miszerint egy 1993-as, 125 köbcentis, 35 Le-s motorral állunk szembe megállapíthatjuk, hogy ez egy versenyendúró. Ez annyiból érdekes, hogy ezt a motort (amennyiben helytálló a következtetésem ) versenycélokra készítették, tehát érdemes, mint versenymotort vizsgálni.

Mint bizonyára Te is jól tudod, egy kétütemű motor minél jobban ki van hegyezve, annál inkább érzékeny a karburátor beállítására, illetve az optimális teljesítmény eléréséhez tökéletes beállítás szükségeltetik. Amennyiben nem a (időjárásnak) megfelelő beállítást alkalmazzuk, akkor két dolog történhet. Vagy túlkarburáljuk a motort, tehát túl sok üzemanyagot fog kapni, amit képtelen maradéktalanul elégetni és ez teljesítményvesztést okoz, vagy alulkarburáljuk, tehát túl kevés üzemanyagot kap, ami szintén teljesítményvesztést okoz, illetve könnyen meg is ragadhat a motor.

Ez utóbbit kiküszöbölendő inkább kicsit túlkarburálják a versenyendúrókat, mivel az időjárási viszonyok szélsőségesebbek és a távolságok is hosszabbak, mint egy krossz, vagy gyorsasági versenyen. Ebből kifolyólag ha lassan mész vele, akkor nem tudja elégetni teljesen a többlet üzemanyagot (főleg amikor már jó meleg) és hajlamos a gyertya leköpésére.

Ez ellen valóban védekezhetsz úgy, hogy állandóan fordulaton tartod a bicajt és nem nagyon hagyod alapjárat közeli fordulatszámon prüntyögni. Amúgy a 8,6-literes fogyasztás is azt sugallja, hogy sokat kap a motor, bár őszintén megvallva egy ilyen kihegyezett motor terepen soha nem fog 3-4 literrel elmenni. Megoldás lehet még a karburálás. Állítás a tűn, esetleg fúvókázás (fő és alapjárati fúvóka egyaránt), ezen kívül érdemes ellenőrizned a levegőszűrő tisztaságát.

A gyertyaleköpésben esetleg ludas lehet egy rossz főtengelyszimering, amin keresztül olajat tud beszívni a motor a forgattyúsházba. Innen az égéstérbe kerül az olaj, amit a motor nagy fordulatszámon eléget, viszont alacsony fordulatszámon nem tud elégetni, ezért lerakódik a gyertyán és rövid úton tönkreteszi.

Reméljük sima beállítási probléma az egész! Ezt legkönnyebben úgy tudod ellenőrizni, hogy az üzemmeleg motort elkezded leforgatni, de úgy becsülettel. Majd amikor teljesen leforgott, akkor kuplung behúz, gáz elenged, motor leáll. Kigurulás az útszélére és gyertyaszín ellenőrzés. Az sok mindent elárul. Természetesen az előzőekben leírt mutatványhoz nem feltétlen hatodik fokozatban kell csutkagázt húzni, elég az alacsonyabb fokozat is. A lényeg, hogy kitisztuljon a motor!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.