Meddig melegítsem?

2008.09.01. 09:27
Kedves Doki!

V2-es motort meddig kell (hány fokra) melegíteni indítás után, ha már be van járatva?

60 fok elegendő?

Üdv
alexander

Kedves Alexander!

Nincs ilyen előírás sem V2-esre, sem akármilyen más hengerelrendezésű motorra.
A környezetvédelmi megfontolások és a motor kopása szempontjából is az a legjobb, ha azonnal elindulunk, amikor a motor már nem fullad, nem torpan, hanem probléma nélkül motorozható. Ekkor még relatíve hideg, az olaj mindeképpen hideg, ezért nagy terhelést sem kis fordulaton, sem nagy fordulaton nem szabad neki adni, hanem közepes gázállással, középfordulat tartományban utazva el kell kezdeni a közlekedést vele. A mérsékelt terhelés hatására a motor gyorsabban melegszik, mint álló helyzetben, a motorolaj is hamarabb melegszik fel, hamarabb párolog el belőle a kondenzvíz, a belekerült benzin, így a kopás kisebb, mintha alapjáraton hosszabban melegítjük.
Ráadásul a helyben járatásnál úgy szennyezzük a környezetet, hogy nem is haladunk, nem beszélve az állóhelyzeti tüzelőanyag fogyasztásról.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.