Lélegezzen nagyokat!

2001.08.13. 12:23

Egy '84-es GPz550-es moci tulajdonosa vagyok. A kicsike rendkívül jó állapotban van, de optikai meggondolásból szeretnék sportlégszűrőket rátenni. Ezzel kapcsolatban érdeklődnék, hogy ez mivel fog járni, egyáltalán nem lesz-e rosszabb vele. Nem versenyre, vagy gyorsulás miatt szeretném eme beavatkozást.

Ön javasolja-e? Bele kell-e nyúlni a karbiba? Több lesz-e a fogyasztás, pontosabban mennyivel? Időjárás függő lesz-e a motor teljesítménye? Nem lesznek- e hidegindítási problémák? Változni fog-e a motor hangja? Mekkora a karburátor torokátmérője?

 
   
   

Amennyiben sportlégszűrőt teszel a motorra mindenképpen bele kell nyúlni a karburátorba. A tapasztalat az, hogy egy ilyen légszűrőcsere után kisebb főfúvókát igényel a motor, tehát át kell karburálni.

A fogyasztást nem befolyásolja a csere, illetve alig észrevehetően csökkentheti a fogyasztást. A motor hangjában némi felfrissülést hoz a szívászaj kismértékű erősödése, de ez szerintem kifejezetten jót tesz az összhangzásnak. Az időjárás viszontagságai számottevően nem befolyásolják a működést, mivel aránylag védett helyen van. Nem lóg a motoron kívül, ami mondjuk kedvezőtlenül befolyásolná a működést, például nagy esőben.

Mindenesetre esztétikailag mindenképp pozitív hatással lesz a motorodra. Én támogatom ötleted! Sajnos nem tudom fejből a karburátorod külső torokátmérőjét, de szerintem bármelyik motoros boltban megmondják katalógus alapján a pontos méretet.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.