Olajos híresztelések

2001.08.17. 10:27

Olvastam a cikked a motorolajokkal kapcsolatban, nekem egy 95-ös Kawa Zephyr 400-as motorkerékpárom van. Én Castrol RS olajat (10w60) szeretnék bele venni, de a haverom azt mondja, hogy csak olajhűtős motorba a Castrol GPS(10w40) a legjobb.
A véleményedet szeretném kérni ez ügyben. Szerinted melyik motorolajat vásároljam meg? Egyáltalán az ilyen levegő/olajhűtéses motorokhoz melyik a legjobb olaj szerinted?

 
   
   

Véleményem szerint valósítsd meg eredeti elképzelésed és tegyél nyugodtan CASTROL RS-t a motorba. Bevallom, nem olvastam olyan tesztet, ami arról szólt volna, hogy melyik a legjobb olaj az olaj-levegő hűtéses motorokba, ezért a következő indoklásra tekints úgy, mint saját véleményemre.

Szóval, az olajok jelölésénél a második szám (az RS-nél a 60) a melegviszkozitásra utal. Minél nagyobb a szám annál jobban tűri az olaj a meleget. Mivel egy olaj-levegő hűtéses motor magasabb hőfokon dolgozik (általában) mint egy vízhűtéses, ezért véleményem szerint indokolt a magasabb hőtűrőképességű olaj használata.

A második érvem teljesen gyakorlati. Ismerek olyan embereket, akik olaj-levegő hűtéses GSX-R Suzukival versenyeztek és Ők is RS-t használtak. Annál nagyobb igénybevételt az utcán sem kap a motor, úgyhogy szerintem nyugodtan használd Te is!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.