Törött blokk javítás

2001.08.21. 09:25

Most vásároltam egy Honda CX 500-as motort. A blokk egyik felfogató csavarja (ami a vázhoz rögzíti) kiszakadt, a blokk egy kis darabjával együttannak egy darabjával együtt.
Kérdésem: meg lehet-e hegeszteni, így "lábon" vagy le kell- e bontani az egész blokkot?
Tud-e ajánlani megbízható szerelőt, akihez nyugodt szívvel fordulhatok?

 
   
   

Először is gratulálok a motorhoz. Az az igazság, hogy látni kellene a sérülést ahhoz, hogy tökéletes választ adhassak. Sajnos az nem derült ki a leveledből, hogy melyik blokkfelfogatás tört le (első, hátsó, alsó, felső).

Így látatlanban azt mondom, szét kell szedni a blokkot a hegesztéshez. Ennek több oka is van, például az alumínium kiváló hővezetése miatt kikészülhetnek a szimeringek, illetve minél nagyobb felület tudja a hőt elvezetni, annál nehezebb hegeszteni.

Mivel azt írtad, a blokk egy darabjával együtt tört ki a tartófül, ezért újabb probléma, hogy amennyiben nem szeded szét a motort, akkor csak kívülről lehet meghegeszteni, és az igazi akkor lenne, ha kívül-belül meglehetne. Ismerek néhány jó szervizt és szakembert, akik segíteni tudnak a problémád megoldásában.

Nem akarom itt felsorolni az összest, és nem szeretnék bárkit is kihagyni a sorból, vagy épp reklámot csinálni neki, ezért külön küldök egy címlistát.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.