Besokalt Bandita

2003.08.26. 10:34

Suzuki GSF400V Banditom van. A jelenség leírása: hidegindításkor még akkor is, ha este kb. 12 fok volt, szivató és gáz nélkül indul, egy gombnyomásra. Ha szivatóval vagy gázzal próbálnám indítani, akkor nem indul. Ha beindult, és utána húzom rá a szivatót, akkor lefullad.

Azonnal indítás után, mikor már jár a motor, ráhúzom a gázt, akkor is lefullad, tehát hagyni kell egy kicsit, had járjon magában, aztán lehet vele indulni.

Gáz akkor van, mert ezek a dolgok nem is zavarnának, ha nem indul pöcc-röff, mert akkor már nem is fog. Hol csak egy, hol kettő henger indul be nagy nehezen, vagy egy se. Ilyenkor gyertyák ki, pucolás, mivel ilyenkor tiszta kormos és benzines. Tisztítás után vissza, aztán próba. Tisztított gyertyával minden indítás bizonytalan, vagy beindul, vagy nem.

Új gyertyával elég sok indítást kibír, úgyhogy célszerű új gyertyát venni. Olajfogyasztás nincs. Az üzemanyag-fogyasztás húzós tempó mellett is 5 liter/100km. Amit itt leírtam 700 km tapasztalata. A gyertyák NGK típusúak és az előírt hőértékűek. Ha tudod, mi lehet a gond, kérlek, írd meg.

Az általad leírt, a motorodnál jelentkező probléma a porlasztóra vezethető vissza. Azért nincs szükség a szivatóra hideg motornál, mert nélküle is kellő mennyiségű üzemanyagot kap a motor hidegen, azaz sokat. Ez alapvetően lehet beállítási, vagy műszaki probléma.

Ahhoz, hogy ellenőrizni tudjuk a beállítást, először ellenőrizni kell a porlasztó állapotát. Ezen belül a tűszelepek és az úszók állapotára különös figyelmet kell fordítani, mivel ezek nem megfelelő működése, illetve tömítése az üzemanyag túlfolyásához vezethet, ami előidézheti a fent említett problémát. A műszaki állapot ellenőrzésén kívül egy füst alatt javaslom egy alapos porlasztó tisztítás elvégzését is!

Amennyiben a porlasztó tiszta és minden működési rendellenességtől mentes, következhet a beállítás ellenőrzése. Ehhez javaslom a sokat emlegetett gyertyateszt elvégzését és ennek megfelelően a beállítás korrigálását, vagy pedig egy szerviz felkeresését a beállítás ellenőrzésének céljából. A gyertyák leírt állapota is erre a hibára utal, tehát a porlasztó rendbetételével párhuzamosan ez a jelenség is megszűnik.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.