Meddig bírja NRGiával?

2001.10.02. 08:58

Van egy 1998-as évjáratú Piaggio NRG kétütemű robogóm. Az lenne az egyik kérdésem, hogy 12000 km-es futásteljesítmény sok-e egy ilyen robogónál? A másik kérdésem az, hogy ilyenkor, amikor lehűl a levegő, hogyan célszerű bemelegíteni reggel a motort?

 
   
   

Maga a futásteljesítmény egy relatív érték, mely nagyban függ a használattól. Ez az általános igazság vonatkozik minden gépre, de a robogókra különösen. Nem mindegy, hogy a hetvenéves tata minden reggel szépen bemelegíti a gépet, és 30-as tempóval lerobog kenyérért, vagy pedig egy indítás, és ami kifér a csövön.

Véleményem szerint a mostani robodók ez utóbbira lettek felkészítve, de a használat mindenképpen tükröződik az élettartamon. A 12,000 km-re, - feltételezve hétköznapi és nem extrém használatot - azt mondanám nem tragikus, de előbb-utóbb (18-20 ezer km) fel kell készülni egy motorgenerálra. Illetve ennél az értéknél sem kötelezően, csak ilyenkor már ajánlott a nagyobb bajt megelőzendően.

Azzal, hogy a levegő hőmérséklete csökken, igazán nem kell változtatnod a bemelegítési szokásaidon, csak az időtartamát kell legfeljebb kicsivel meghosszabbítanod. Azt nem tudom pontosan, hogy robogód automata, vagy manuális hidegindítóval van ellátva.

Amennyiben automata, akkor magának intézi a dúsítást, tehát indítasz, majd egy kicsit hagyod prüntyögni a gépet, és ha elindulás után az első 1-2 km-en nem járatod csúcsra a motort, akkor eleget tettél a bemelegítésnek. A manuális dúsításnál ugyanez az eljárás azzal a különbséggel, hogy te húzod rá a dúsítót, majd indítassz, a beindulás után visszanyomod a szivatót és ugyanúgy teszel mint az előző verziónál.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.