44000 után megérett a felújításra

2001.12.06. 11:13

Pár hete vásároltam egy 88-as évjáratú Yamaha XT 600 Z Ténéré típusú túragépet. Panaszom semmi nem lenne rá az eddig megtett 1500 km után, kivéve egy apróságot. Intenzív gázadásra, felpörgetésre (legyen üresben vagy sebességben) enyhe fordulatszámtól függő zörgés hallható.

Alapjáraton gyönyörűen jár, jóformán semmi hangja nincs. A moci nagyon szép, megkímélt állapotban van, és a kilométeróra 44000 km-es állása is maximálisan korrektnek tűnik. Szelephézagot állítottak, gyertyát is cserélt a szerelőm. 95-ös benzinnel járok. Az említett tünet megmaradt. Mi a tippje a doki bácsinak?

 
   
   

Vegyes érzések töltöttek el leveled olvasásakor. A típusválasztás jól sikerült, a vásárlás időzítése már nem annyira. Előbbi kijelentésem jogosságát természetesen befolyásolja a vételár mértéke, valamint egy-két apróság, ami nem derült ki leveledből.

A fő kérdés, vajon esett-e már át a motor valamilyen nagyobb javításon, vagy még eredeti alkatrészekkel van szerelve? A Yamaha XT600 Ténéré-t megbízható, strapabíró, terepen és közúton egyaránt jól használható motornak ismerhette meg a nagyközönség eddigi, nem is rövid pályafutása alatt. A pozitívumok ellensúlyozására sajnos kell, hogy mondjak valami negatívumot: körülbelül mostanra, az általad is említett 44000 km megtétele után érett meg az erőforrás egy komolyabb felújításra.

 
   
   

Ez természetesen függ a motor előéletétől, milyen körülmények között használták, volt-e rendesen szervizelve a szükséges intervallumokban, milyen minőségű anyagokat használtak, stb. Mivel több forrása is lehet a zajnak, menjünk sorban a lehetséges helyeken.

Lehet a vezérműlánc túlságosan megnyúlt, vagy a hozzá tartozó feszítő fáradt el, illetve a vezérműlánc vezetősíne lehet elkopva. Ezek közül bármelyik alkatrész, vagy ezek bármilyen kombinációja komoly zajforrás lehet. Sajnos emellett szól az a tény is, hogy az XT 600 vezérműlánc 40000 km környékén már megérik a cserére.

Következő zajforrás a vezérműtengely lehet. Kikophat a csapágyfelület illesztése, mivel a hengerfej alumínium házába van siklócsapágyazva. Könnyen előfordulhat, hogy a szelephézag jó, viszont a vezérműtengely lóg.

Újabb feltételezhető zajforrás a dugattyú csapszeg, és bármilyen furcsán hangzik, maga a dugattyú is. Egy kellőképp kopott dugattyú nagyon komoly zörgés produkálására képes, ezt saját XT 600-asom is produkálta.

Tanácsom az lenne, hogy precízen hallgatózz a motor környékén, hátha le tudod szűkíteni a zajforrás körét. És lelkileg készítsd fel magad egy esetleges komolyabb beavatkozásra!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.