Simson Schwalbe - hangtompító nélkül?

2001.12.11. 08:52

Van egy 31 éves Simson Schwalbém. Milyen előnye, illetve hátránya van, ha a hátsó kipufogóból kiveszem a gyári hangtompítót?

 
   
   

Egyből a lényegre térek, mielőtt még valamilyen meggondolatlanságot tennél. Az általad említett beavatkozást nyugodt szívvel sorolhatjuk az ellentuning kategóriába. Szinte semmilyen pozitívumot nem tudok felhozni az eltávolítás mellett, hacsak azt nem, hogy már messziről lehet majd hallani, ha érkezel. Ez biztonságtechnikailag előnyös lehet, ezáltal feltűnőbb lesz a motor, és ez nagyon hasznos tud lenni bizonyos közlekedési szituácikóban.

Vizsgáljuk meg, milyen hatással van a művelet a teljesítményre! Egy 31 éves motor kipufogó rendszerében komoly mennyiségű lerakódott égéstermék lehet. Ez szűkítheti, illetve teljesen eltömítheti a keresztmetszeteket. Ezáltal nem tudnak előírás szerint távozni a kipufogó gázok, és ez teljesítnény csökkenéshez vezet. Egy ilyen állapotú kipufogónál javulást okozhat, ha kiveszed a hangtompítót, így részlegesen megszűnik a fojtás. Ez természetesen csak gyors elsősegély, ezért inkább ajánlanék egy másik megoldást.

Érdemes szétszedni a kipufogó rendszert, és az egészet alaposan kitisztítani, kiégetni. E művelet során a hangtompító is sorra kerül, melynek járatai komolyan el lehetnek tömítődve. Amennyiben az egész rendszert kipucolod (a leömlőcsővel együtt), és a hangtompítót a helyén hagyod, elérheted a gyárilag ideálisnak tartott állapotot .

Ezután próbáld ki a motort hangtompító nélkül. Teljesítmény szempontjából garantáltan rosszabb lesz, a hangversenyt viszont biztos te nyered.

Amennyiben a teljesítményt komolyabban szeretnéd fokozni a kipufogó rendszeren keresztül, sajnos az egészet le kell cserélned egy rezonátor csőre. Ezt viszont egy ilyen patinás motornál nem ajánlanám. Amennyiben lehetőség van rá, cseréld le a komplett kipufogórendszert gyári újra.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.