Lánc kontra bordásszíj

2001.12.14. 09:37

Van-e lehetőség a szekunder hajtást láncról fogasszíjra cserélni? Tudtommal a fogasszíj karbantartásigénye jóval kisebb a láncénál, viszont arról fogalmam sincs, hogy egyáltalán képes-e egy ilyen hajtás a mai sport(osabb) gépek 100 Le környéki teljesítményének tartós elviselésére.

 
   
   

A kérdést megvizsgálva bőven találunk pro és kontra érveket a bordásszíj hajtással kapcsolatosan, ezért a végső döntés szubjektív szokott lenni.
Köztudottan a túramotorokon alkalmazzák legnagyobb előszeretettel ezt a megoldást. Például a Harley-Davidson gyár motorjait már kizárólag csak fogasszíjjal hozza forgalomba. Ismerek néhány ilyen típusú motorral rendelkező sporttársat, akik közül néhányan a bordásszíj hajtást cserélték láncra, illetve a láncos motort alakították bordásszíjjal hajtottra.

A cserével kapcsolatos kérdésed két részből állt, hogy van-e lehetőség, és érdemes-e lecserélni a meglévő lánchajtást. Először kérdésed első és egyben könnyebb részére válaszolnék. Lehetőség természetesen van, csak "kedv"(értsd: pénz) és megfelelő szakember kérdése az egész. Mivel a magyar nemzetnek minden téren vannak leleményes és ügyes kezű fiai (és természetesen lányai), ezért véleményem szerint az átalakításnál fellépő esetleges problémák megoldhatóak.

A kérdés második fele, hogy érdemes-e, már jóval fogósabb. Ezt mindenkinek maga kell eldöntenie. Ezt megkönnyítendő megpróbálom csokorba szedni a megoldás mellett és ellen szóló érveket. Kezdjük talán a pozitívumokkal. A szíj nem igényel gondozást. Nem kell kenegetni, fújkálni, a karbantartás kimerül a feszesség ellenőrzésén, illetve esetleges utánállításán. Élettartama legjobb tudomásom szerint kb. 80 000 km-re tehető. A komolyabb lóerőket is bírnia kell, mert a sportosnak számító Buell típust is ezzel szerelik. Valljuk be őszintén, ez nagyon jól hangzik a lánchajtáshoz képest, ahol állandóan fújhatjuk a lánc sprayt, és akkor is legalább 30-40 ezer kilométerenként cserélhetjük a láncot a lánckerekekkel együtt.

Nézzük az esetleges negatívumokat! A fent említetteken kívül minden más az. Személyes vélemény, de szerintem nem túl esztétikus a megoldás, úgy néz ki vele a motor, mintha egy mosógépről tették volna át a meghajtást. Túramotorra tökéletes, de maradjunk az általad is említett sportosabb kategóriánál.
Egy sportmotornál fontos, hogy mennyi teljesítmény veszik el a hajtásnál. A láncnál jóval kevesebb megy veszendőbe, mint a szíjnál. Egy 520-as versenylánccal szinte úgy forog a kerék, mintha semmi nem lenne rajta, ugyanez sajnos nem mondható el a bordásszíjról. Ezenkívül a majd kétszer hosszabb élettartamot meg kell fizetni, majdhogynem hasonló arányba.

Újabb problémákkal szembesülhetünk, ha el szeretnénk térni a gyári paraméterektől. Egy láncot kedvünkre toldhatunk, illetve csökkenthetjük a hosszát. Ugyanez a manőver sokkal bonyolultabb egy szíjhajtás esetében. Sokan azért pártoltak el a szíjhajtástól, mert szélesebb hátsókereket és hosszabb lengővillát tettek a motorjukba és a komplett lánc-lánckerékszett vásárlása kedvezőbb volt, mint a szíjhajtás átalakításának várható költségei.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.