Nem kell a robogó, motort akarok!

2013.01.28. 11:29

Tisztelt Nepperűző!

Jelenleg 21 éves egyetemista vagyok. Mivel nem vagyok túlpénzelve hátulról, a pénztárcám mélysége is korlátozott. Ám mindenképpen szeretném lecserélni a Simsonomat. 50-80 cc érdekel, hiszen nem rendelkezem, csak ,,B" kategóriás jogosítvánnyal. Valamint mindenképpen váltós motor, robogók és kis kávédaráló gyorsaságinak csúfolt dolgok nem érdekelnek. Annál inkább a Yamaha DT szerű motorkerékpárok. Ön mit ajánlana? Illetve mire kellene figyeljek? Jelenleg a büdzsé olyan 2-250e ft.

183/95 kg

A minden tisztelettel

Imi

Helló Imi,

maradjunk az ötven köbcentinél, hisz esetedben az a legális.

A Totalbike-nál Kőbájker barátunk a nagy rajongója az ötvenes terepeseknek. Ő inkább az európai vonalon van rajta, az Aprilia (RX50), a Derbi (Senda 50), a Rieju (RR50) és a Motohispania (Furia 50) is csodás terepes vackok, nagy kedvencei, joggal. Ha magamnak keresnék, én is ezeket nézném, mert megfizethetőek és kipróbált, bevált konstrukciók.

Ezek kétüteműek, akárcsak az általad említett DT, ami szintén jó felvetés. Sokkal egyszerűbben felújíthatóak, mint négyütemű barátaik, másrészt olyat ötvenesben nem is nagyon találsz. Persze veteránkorú japánok felbukkanhatnak, de azok megvásárlása idehaza egy külön kalandot biztosít – vagy botrányosan tákoltak, vagy drágák, vagy mindkettő.

A kategóriával alapból az a baj, hogy fiatalok veszik őket, technikai ismeretek és szerszámok nélkül. Hajtják, hajtják, de gondozni gyakran elfelejtik. Éppen ezért figyelni kell a motor állapotára, de a baleseti sérülésekre is, hisz tudjuk milyen könnyen megvan a baj – sokaknak ezek a gépek jelentik a tanulómotort, ami gyors leépülést hozhat magával.

Én a helyedben, ha van rá lehetőséged, kimennék mondjuk Bécsbe, két-három szimpatikus gépet kinézve. Körül kell nézni előre az ottani hirdetési oldalon, majd bevágni az autóba és hazahozni. Elsőre körülményesebbnek tűnik, de az ilyen gyakran meghálálja magát: már a fiatalok között is más az ottani közlekedési kultúra, ráadásul van választék, hisz kint a srácok között kifejezetten divatos ez a kategória.

Ha mégis idehaza próbálkozol, nézz körül alaposan, kerüld a tipikus, leélt lomis szarokat, próbálj olyat találni, amit idehaza adtak el. Nagyon fontosnak tartom, hogy valami papírjuk legyenek a szerződésen kívül, amivel majd forgalomba lehet helyezni, ha minket is utolér (végre) a kismotorok rendszámozása. A futómű, a blokk, a műanyagok és fékek állapota nagyon fontos – annak ellenére, hogy kicsi a gép, az alkatrészek pótlása és javítgatása nem arányosan olcsóbb mondjuk egy 500-ashoz képest.

A Nepperűző