Első nagymotor ötszázer forintból

2015.03.12. 15:54 Módosítva: 2015.03.12. 15:54

Kedves Nepperűző!

Első nagymotor vásárlása előtt állok (eddig egy yamaha SR125-öt nyúztam) és több motor is szóba jött. Hobbimotort keresnék kisebb túrákra, és az is szempont, ha nem egy pénznyelő fenntarthatóság szempontjából. A keret 500 ezer forint átírással, 183 cm és 83kg vagyok.
Az egyik választás a Kawasaki ER-5 lenne, amiről sok jót olvastam itt az oldalon, egyszerű, kezes gép, és nem egy vagyon a fenntartása.
A kérdésem viszont a másik kinézettre vonatkozna, az Aprilia Pegaso 650-re. Érdemes nézegetni ezt a fajtát ilyen árkategóriában? Fenntarthatóság, megbízhatóság szempontjából mennyire lehet számítani rá?


Tudom, hogy két különböző motorról van szó, és ki kell próbálni mind a kettőt, de szeretném megtudni, hogy egyátalán megéri-e nézegetni.
Ha van esetleg más javaslat is ebben az árkategóriában szívesen fogadom (tudom a CB500 jön ilyenkor mindig szóba, de ha esetleg van azon kívül).

Válaszát előre is köszönöm
Attila

 
 

Kedves Attila!
Az ER-5 ellen továbbra sincs érvünk, szóval térjünk is rá egyből a Pegasora. A motorja rokon a BMW F650-ével, de teljesen más a hengerfej: az BMW beérte négy szeleppel, az Aprilia ötöt használ. Az osztrák blokk egyébként megbízható, súlyos hibákra nem kell számítani, minden alkatrész beszerezhető hozzá, igaz, az osztrák blokkhoz sok minden elég drága. Ha szépen indul, és nem eszi őrült ütemben az olajat, nagyon nem kell miatta aggódni. A korai karburátoros modellek tudtak elég torkosak lenni, a későbbi injektoros típusokról viszont csak kevés információm van, azok alapján átlagosan megbízhatók.

Ha tetszik a Pegaso formaterve, szerintem nézz rá a Suzuki XF650 Freewindre is – nagy vonalakban ugyanazt tudja, csak kikezdhetetlenül megbízható, és nem nagyon hallottam olyat, hogy normál üzemben becsapná a hét litert. Az Aprilia részleteiben igényesebbnek tűnik (hát igen, az olaszok) de az a helyzet, hogy ha ezektől nem hatódsz meg, akkor semmi pluszt nem adnak az életedhez. Az Aprilia fordított teleszkópja se vezessen meg, azt például az utolsó szériáknál hagyományosra cserélték, tehát érdemi előnyökkel nem jár.

Üdv:
Nepperűző

Motort vagy robogót venne? Kérdezze a Nepperűzőt!

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.