Ötvenes robogót kisvárosba

2015.03.17. 17:13

Tisztelt Nepperűző!

Tanácsát kérném 50 köbcentis robogó vásárlásához. Kisvárosi ingázásra használnám napi szinten, mert sajnálom a diesel kisautómat arra a 2 kmre beindítani. Az volna a gondom, hogy élesben még nem robogóztam, nem ismerem a típusokat, teljesen laikus vagyok a témában. Addig jutottam, hogy mindenképp valamilyen automata váltós kis japánt szeretnék, nálam első a megbízhatóság, de nem vagyok márka fanatikus, minden tanácsnak nagyon örülnék. Árban nagyjából ilyen 2000-es évek környéki darabokra van keretem.

Tisztelettel: Dávid

 
 

Kedves Dávid!

Ez minősített esete annak, hogy állapotot kell venni, nem típust. A nyolcvan 80-100 ezer forint körüli sávban már nagyon jó darabokat lehet kapni, ennyi pénzért egészen jó Yamaha Jogokat, Honda Diokat, Yamaha Neosokat és BWS-eket lehet kapni. Egyetlen mértékegység az állapot. Mivel ezeknél talán csak a blokk és a hajtás nagy költség, ezek legyenek rendben: ne legyen lekokszosodva, működjön a különolajozás, legyen gyári, járjon szépen, csörgésektől mentesen, induljon könnyen, rángatás nélkül menjen. A hajtásszíj ne lógjon, a görgők és a tárcsák ne legyenek kopottak, ha ez mind oké, akkor rá lehet térni a fékekre, a vázra és legvégül az esztétikumra – ha az első kettő stimmel, általában a többi is rendben van.
A Yamaha BWS elég jól néz ki
A Yamaha BWS elég jól néz ki
Ezeknek a karbantartása sem követel különösebb szakértelmet: 3000 kilométerenként elég cserélni a hajtásolajat, kimosni és újra olajozni a légszűrőt, beállítani a fékeket, illetve rendszeresen feltölteni az olajtartályt.

Üdv:
Nepperűző

Motort vagy robogót venne? Kérdezze a Nepperűzőt!