Négyütemű ötvenest, de melyiket?

2015.11.06. 12:09

Tiszteletem!

Nem tudok dönteni e kérdésben, így segítségét szeretném kérni. 60-as éveimhez közel járok, nem száguldozom, a csendes robogókat szeretem – sokat is robogóztam. A Vinó 4T típus kissé nagyobbnak néz ki, mint a Honda Today, talán a nagyobb ülése miatt, mindkettő tetszik, de csak a Vinót sikerült kipróbálnom. Félek, a vízhűtés több gondot jelent majd (hosszabb távra venném, mondjuk tíz évre), szivárgás ilyesmi.

Honda Today
Honda Today

Érdekelne, hogy milyen az alkatrészellátás hozzájuk, hiszen mindkettő belpiacos. 30-40 km/h-val közlekedem, a kis kerék sajnos negatívum a debreceni rossz utakon, de a nagyobb kerekű Piaggio Liberty/Zip 4T-ről közel sincs olyan jó vélemény, mint eme kiskerekűek motorjáról. 100-120 000 forintig gondolkodhatok. Ön hogyan látja, melyiket vegyem?Köszönöm válaszát: Béla bácsi


Kedves Béla bácsi!

Ne gondolja, hogy a vízhűtés hátrány, sőt, a motorban uralkodó állandó termikus viszonyok miatt a vizes blokkok tartósabbak, valamint a vízköpeny miatt halkabbak is. A vízkör ráadásul nem akkora horror, ha az elkövetkező tíz év alatt mondjuk kétszer szakszerűen lecserélik a hűtőfolyadékot, akkor nem lesz vele gond.

Yamaha Vino
Yamaha Vino

A Vino 4T blokkjáról nagyon sok jót hallottam, de a Honda Today-t sem szokták pocskondiázni, szerintem mind a kettő megvehető, válassza azt, amelyik jobb állapotnak örvend – hosszú távon azzal lesz a kevesebb baj, amit az előző tulajok kevésbé harcoltak le.

Szerintem egyébként a Piaggio Liberty 4T is teljesen bátran megvásárolható, ha az osztrák postának megfelel, akkor valószínűleg nagy baj nem lehet vele.