Az életre nevel, és mégsem büntetés

2015.12.15. 12:38

Tisztelt Nepperűző!

A nagyfiam közeledik 14. születésnapjához, és mivel apu is motorozik úgy 20 éve, így attól tartok, megfertőződött.

Amióta gyerekek vannak, én már csak régi motorokat használok (MZ ES Trophy, TS-eim vannak most), előtte 600-as japán gépek voltak. Annak ellenére érdekli a motor, hogy régiek vannak, és gondolkozom abban, hogy megfelelő körülmények (azaz normális bizonyítvány + saját zsebpénz hozzátétele) esetén meglepném egy motorral. Szeretném, ha nem menne gyorsan (azaz 40-50-nél gyorsabban), hogy ne törje ki a nyakát, és hogy ne kelljen minden nap tolni sem.

Amiket néztem: 3 sebességes Simson, Mini Riga, Honda Dio, esetleg Babetta. Nem baj, ha kell foglalkozni vele (cél az is, hogy bütyköljön vele maga is, ha kell), de azért élvezze is, ha megfelelően karban tartja. Nem nagyon szeretnék 50-60 eFt-nél többet költeni a beszerzésre, van még legalább fél év, amíg helyre tudom (illetve tudjuk vele együtt) tenni, talán így az értékét is jobban fogja érezni.

Ezek közül melyiket javasolná a megjelölt célra? Ha esetleg más ötlete van, akkor kérem, azt is ossza meg velem.

Előre is köszönöm:

Gergely

Kedves Gergely!

Nagyon fontos: a gyerek Rigát csak rossz bizonyítvány esetén kapjon!

Az én fejemben a Babetta és a többi moped is inkább büntetésként él, ezeket először felnőtt fejjel tudtam élvezni és értékelni, de még így is nyomorúságosnak tartom őket. A Simson S50/S51-et viszont nagyon jó választásnak tartom erre a célra, hiszen már motor jellegű tárgy, ugyanakkor kellően egyszerű, és megfelelő használat és karbantartás mellett viszonylag megbízható is. Plusz egészen biztosan lesz rajta mit bütykölni, ha pedig a gyerek belejön, indulhat a tuning és az átalakítás is - ráadásul a neten magyar nyelven is elég jó szakirodalom és közösség is létezik hozzá.

A Honda Dio és a többi kis robogó műszakilag sokkal finomabb cucc, mint bármilyen szocialista jármű, és ha rendben vannak, lényegesen gyorsabbak is. Szerelni őket valamivel hálátlanabb feladat, például a kuplung szétszedéséhez légkulcs szükséges, az pedig nem lapul minden háztartásban.

Üdv:

Nepperűző