Miért jobb a Kawa, mint az Aprilia?

2017.09.04. 13:53

Üdvözlöm!

Tanácsát szeretném kérni mert elvesztem a motorok között. Kezdő motort szeretnék A2-es jogsival, és nagyon szimpatizálok egy 250-es Ninja-val. Viszont nézegettem 125-ös gépeket is (pontosabban Aprilia RS-t) és feltűnt, hogy lóerőben nincsen nagy különbség, körül-belül 28-35 lóerőket találtam minden hirdetésben. A kérdésem az lenne, hogy miért lenne jobb a Kawa 700-800 körül, mint egy Aprilia 400 környékén? Leginkább környéken motorozásra, illetve kisebb, 100-150 km-es túrákra használnám.

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Sándor!

A 20+ lóerős Aprilia RS125-ösök még 2012 előtt készültek, és egészen különleges motorok voltak, lényegében a kétütmű 125-ös GP motorok replikái. A blokk a Rotaxtól érkezett, alumínium hengerrel, nicasilos bevonattal, komoly alumínium vázzal és lengővillával, fordított villával, penge futóművel. És volt teljesítményük, amit sokan még tovább tuningoltak, de úgy, hogy 150-ről még gyorsultak.

Aprilia RS125
Aprilia RS125

2012-ben aztán jött az RS4 125, ami egy acélvázas, négyütemű, 15 lóerős, botfutóművű közlekedési eszköz lett, ami illik az A1-es jogosítványhoz, és már semmi köze a versenyreplikákhoz.

A 250-es Kawasaki Ninják története kicsit messzebbre nyúlik vissza, és szerteágazóbb, 1983-óta gyártják, de arra gyanakszom, hogy te nem a veterán vagy youngtimer vonalat böngészed, hanem a modernebb, 2007 utániakat. Ezek soros kéthengeres, utcai motorok, rövid pályákon egyébként elég látványosan lehet menni velük, de attól még egyszerű fékkel, futóművel és vázzal készülnek.

Kawasaki Ninja 250R
Kawasaki Ninja 250R

Bár papíron mind a kettő sportmotor, és a névleges teljesítményük nagyjából egy ligában van, az RS125 és a Ninja 250 közötti árkülönbség a használhatóságukból adódik. A Kawasaki teljes értékű hétköznapi motor, viszonylag kényelmes, jól használható motorkarakterrel, alacsony fogyasztással, az RS viszont tulajdonképpen versenygép, ennek megfelelő üléspozícióval és használhatósággal: menni csak a legfelső fordulattartományban megy, de ott nagyon, olyankor simán lenyeli a hét liter keveréket.

A kettő tehát adatokban és távolról hunyorogva eléggé hasonlít, ráadásul mind a kettő remek a maga nemében, csak egészen más célra készültek. Arra, amire te keresel motort, a Kawasaki a megfelelőbb.

Üdv: Nepperűző