Vehető-e egy ritka japán robogó?

2019.05.13. 13:26

Tisztelt Nepperűző!

Robogó vásárlás előtt állok (50 ccm), és a keresgélés során megakadt a szemem egy számomra nagyon szimpatikus darabon: Honda SXR Cross (DIO XR Baja).A problémám az, hogy többszöri keresések ellenére sem találok leírást a fent említett motorról (Dio továbbfejlesztése?). Egyáltalán alkalmas lenne napi 20 km megtételére két település között, munkába járáshoz?

Amennyiben Ön tud segíteni a témában, szívesen fogadom, köszönettel:

Zsolt

Kedves Zsolt!

Ez a Honda Dionak egy alváltozata, műszakilag lényegében ugyanaz, mint az egykori szerkesztőségi Dio ZX, amivel kétszer is nekimentünk a TB24-nek. A futóműve valamivel lágyabb, mint a ZX-nek, illetve más a kormány, a lámpa és az ülésmagasság - grafikusunk, Tom is egy ilyet vett, miután tavaly rápörgött a robogózásra.

diobaja

Ha a kiszemelt példány jó állapotú, akkor nyugodtan vehető - a Dio ZX tartósságáról annyit, hogy a mi Dio ZX-ünk még mindig megy, mint a golyó, pedig a vétel óta már fordult át az órája, és a blokkot még nem kellett megbontani - évek óta ütjük, vágjuk, és egyszerűen nem hajlandó elromlani, csak a hangja lett némileg kellemetlen - három éve mondták rá, hogy csapágyas, de azóta több ezer kilométer belement, és meg sem kottyant neki.

Viszont ha a kiszemelt példányt fel kell újítani, akkor gondban lehetsz vele, mert elég rossz hozzá az alkatrészellátás. Míg egy Yamaha Joghoz elképesztő mennyiségű utángyártott és tuningalkatrész közül válogathatsz, a Diohoz például nem egyszerű jó minőségű és elfogadható árú főtengelyt találni. Nagyjából minden hasonlóan ritka járműre eseti vételként kell tekinteni: ha az adott példány jó, és vállalod a különlegességgel együtt járó esetleges kockázatokat, akkor hajrá, de ha biztonsági játékos vagy, akkor érdemes gyakoribb típust keresni.

Robogóból jellemzően az olaszokat ajánlom - Piaggio és Minarelli blokkosokat - azoknak a váza, fékrendszere, futóműve általában nagyságrendekkel komolyabb, mint a japánoké (néhány kivételtől eltekintve, pl. Yamaha Aerox, Jog RR), megbízhatóság terén nincs miért szégyenkezniük, az alkatrészellátásuk pedig hibátlan.

Üdv:Nepperűző